Obama s liderima arapskih zemalja o jačanju borbe protiv IS

Izvor: N1 televizija, 21.Apr.2016, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama s liderima arapskih zemalja o jačanju borbe protiv IS

Predsednik SAD Barak Obama sastao se s liderima šest arapskih zemalja Persijskog zaliva u nastojanju da koordiniraju napore oko sukoba u Iraku, Siriji i Jemenu, i s namerom da pozove arapske saveznike da pojačaju borbu protiv ekstremista Islamske države.

U razgovorima tokom prepodneva lideri su izrazili oprezan optimizam oko nedavno sklopljenog primirja u Jemenu i perspektive za mirovne pregovore koji se otvaraju danas u Kuvajtu, saopštila je Bela kuća.

Zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds rekao je novinarima da je Obama pozvao arapske saveznike da pojačaju podršku iračkoj vladi koja se bori protiv ekstremista Islamske države i da povećaju svoje učešće u kampanji koju predvode SAD protiv ekstremista.

Sastanak u Rijadu nastavak je sličnog samita održanog prošle godine u Kemp Dejvidu u SAD. To je nastavak napora Bele kuće da umiri bliskoistočne saveznike sumnjičave zbog Obaminog približavanja Iranu i zbog američke politike prema građanskom ratu u Siriji.

Obama i lideri šest zemalja Saveta za zalivsku saradnju (Gč) - Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Kuvajt, Oman i Bahrein počeli su danas razgovore u Rijadu. Sastanku je prisustvovao i američki ministar odbrane Eš Karter, državni sekretar Džon Keri, savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i direktor CIA Džon Brenan.

Samit je usledio posle bilateralnih razgovora koje je Obama imao juče sa saudijskim kraljem Salmanom ubrzo po dolasku u Saudijsku Arabiju.

Bela kuća je navela da će samit imati tri sesije. Jedna posvećena unapređenju regionalne stabilnosti, zatim druga posvećena naporima za borbu protiv terorizma uključujući borbu protiv Al Kaide i ekstremista Islamske Države. Treća sesija biće posvećena Iranu, koga Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje vide kao rivala i destabilizirajući faktor u regionu.

Saudijska Arabija, Emirati i druge zalivske zemlje dele stav SAD da Islamska država predstavljla opasnost i pridružili su se vazdužnoj kampanji predvođenoj SAD protiv te ekstremističke grupe.

Oni, međutim, žele da SAD učini više da se s vlasti skloni sirijski predsenik Bašar Asad. Države Persijskog zaliva su takođe vrlo sumnjičave prema Obaminoj spremnosti da razgovara s šiitskim Iranom i strahuju da će nuklearni sporazum s Iranom dovesti do preraspodela u regionu na njihovu štetu.

Nekoliko sunitskih zalivskih zemalja smatra da je podrška koju Teheran pruža šiitskim oružanim grupama u Libanu, Jemenu i Iraku glavni podstrek podelama i nestabilnosti u regionu.

Nesuglasice oko Irana bile su glavna tema Obaminih razgovora sa saudijskim kraljem Salmanom juče. Američki zvaničnici su naveli da je predsednik ponovio uverenje da Saudijci i Iran treba da nađu način da smanje napetosti. Obama je juče imao i direktne razgovore s šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, moćnim prestolonaslednikom Abu Dabija, glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.