Obama položio zakletvu u Beloj kući

Izvor: RTS, 20.Jan.2013, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama položio zakletvu u Beloj kući

Barak Obama položio zakletvu u Beloj kući za drugi predsednički mandat. Centralna manifestacija biće održana sutra ispred američkog Kongresa.

Sjedinjene Američke Države dobile su novog-starog predsednika, pošto je Barak Obama položio zakletvu, čime je počeo njegov drugi predsednički mandat.

S obzirom na to da prema američkom Ustavu, novi predsednik mora da položi zakletvu do podneva, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 20. januara, a to je ove godine nedelja - neradni dan, Barak Obama se zakleo pred predsednikom Vrhovnog suda, sudijom Džonom Robertsom minut pre isteka tog roka.

"Ja, Barak Husein Obama, svečano se zaklinjem da ću verno izvršavati dužnost predsednika Sjedinjenih Država i da ću svim svojim snagama čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država, tako mi Bog pomogao", rekao je Obama.

Četiri sata pre predsednika isto je uradio i potpredsednik Džozef Bajden. Međutim, centralna manifestacija biće održana sutra u podne po lokalnom vremenu ispred američkog Kongresa. Barak Obama još jednom će položiti zakletvu držeći ruku na dve biblije -  Abrahama Linkolna i Martina Lutera Kinga, jednog od najvećih boraca za ljudska prava u Americi, čija se godišnjica rođenja obeležava sutra.

U Vašington stižu posetioci iz svih delova Amerike, ali i iz sveta. Prvoj inauguraciji Baraka Obame pre četiri godine prisustvovalo je skoro dva miliona ljudi, dok se ove godine očekuje između 600 i 800.000.

Za razliku od pre četiri godine kada je u čast predsednika Baraka Obame održano više od deset balova, ove godine se organizuju samo dva zvanična, na čemu je inistirala Bela kuća, s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji, kao i izazove sa kojima će se predsednik suočiti već od utorka ujutro.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.