Obama odustaje od antiraketnog štita u Evropi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2009, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama odustaje od antiraketnog štita u Evropi?

PRAG - Američki predsednik Barak Obama razgovarao je telefonom sa češkim premijerom Janom Fišerom o kontraverznom sistemu antiraketne odbrane, izjavio je portparol češke vlade, Roman Prorok.

Prorok je odbio da saopšti detalje razgovora dva visoka zvaničnika, navodeći da je Fišer kasnije o razgovoru sa Obamom izvestio predsednika Vaclava Klausa.

Češka nacionalna novinska agencija ČTK javila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, citirajući neimenovani diplomatski izvor, da je Obama u razgovoru za Fišerom nagovestio da SAD nameravaju "da odustanu od projekta protivraketne odbrane u Češkoj i Poljskoj".

Postoje znaci da se Obamina administracija sprema da ukloni mnoge delove antiraketnog štita, čije postavljanje je veoma razbesnelo Rusiju, ocenjuje agencija AP.

Moskva čeka zvaničan stav

Rusija čeka zvaničnu potvrdu vesti koja se pojavila u medijima da SAD odustaju od realizacije planova za razmeštanje elemenata protivraketne odbrane (PRO) u Poljskoj i Češkoj, javile su danas ruske agencije. "Čekamo potvrdu tih vesti", rekao je agenciji RIA Novosti neimenovani sagovornik u Odeljenju za informisanje i štampu Ministarstva inostranih poslova.

Agenciji Itar-Tas je u MIP-u rečeno da bi takva odluka bila pozitivna činjenica, i da bi značila da su uvažene zabrinutosti ruske strane, a odgovarala bi i interesima razvoja odnosa sa SAD.

Američki "Vol strit džornal" pisao je danas da je nova administracija SAD donela odluku da odloži realizaciju planova o instaliranju "antiraketnog štita" u Evropi, koje je razradila prethodna vlada Džordža Buša, sa obrazloženjem da je potrebno zaštiti zapadne zemlje od raketnih pretnji iz Irana i Severne Koreje.

Plan, koji je predložila Bušova administracija, podrazumevao je raspoređivanje 10 presretača raketa u Poljskoj i radarski sistem u Češkoj.

Poljska očekuje alternativu

Prorok je naveo da će američka podsekretarka za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Elen Tašer kasnije tokom dana izvestiti češke i poljske zvaničnike o Obaminoj odluci po tom pitanju.

"Najverovatnije da će američka administracija, na nesreću, sveukupno odustati od tog plana", rekao je poslanik iz vladajuće poljske partije Građanska platforma, Jaroslav Govin.

On je ocenio da to potvrđuje da centralna Evropa nije u centru pažnje Obamine administracije i izrazio nadu da će SAD možda ponuditi neku alternativu.

Češka vlada podržala je planirani radarski sistem, uprkos žestokom protivljenju javnosti, koja je poslednjih godina organizovala brojne proteste.

Kritičari radara pribojavali su se da bi Češka mogla da bude na meti terorista, ukoliko bi pristala da sporni radar bude postavljen na njenoj teritoriji.

Bušova administracija branila je svoj plan vidom strateške borbe protiv Irana i drugih "problematičnih" bliskoistočnih zemalja.

Rusija se protivila postavljanju američkog sistema antiraketne odbrane blizu njenih granica, navodeći da se radi o pretnji upućenoj njoj.

Štit u Izraelu umesto u srednjoj Evropi

Rasmusen: Pozitivan korak

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ocenio je danas u Briselu da je odluka SAD da odustane od antiraketnog šitita u Češkoj i Poljskoj "pozitivan korak".

Rasmusen je rekao da je jutros razgovarao sa američkim predstavnikom u Alijansi o tim promenama plana i dodao da će NATO tokom dana izneti stav.

Američki dnevnik Volstrit džornal prethodno je objavio da je odluka američke administracije o odustajanju od raketnog štita zasnovana na proceni da iranski program raketa dugog dometa nije napredovao u meri u kojoj se strahovalo.

jedinjene Američke Države bi mogle da odluče da razmeste sistem antiraketne odbrane u Izraelu, špekulišu danas izraelski mediji nakon što je objavljeno da Vašington odustaje od namere postavljanja takvog sistema u Poljskoj i Češkoj. Izraelski list " Džeruzalem post" izvestio je pre nedelju dana da se Ministarstvo odbrane u Jerusalimu priprema za mogućnost takve odluke SAD.

List dalje piše da bi SAD zapravo mogle ostaviti antiraketne odbrambene sisteme u Izraelu nakon zajedničke vežbe dve zemlje u oktobru.

Iako Vašington to nije najavio, postoji velika mogućnost, posebno u svetlu izveštaja da Pentagon preispituje evropski raketni štit i možda naginje ka razmeštanju sistema u Turskoj, piše dalje "Džeruzalem post".

List prenosi pisanje "Vol strit džornala" da je Vašington odlučio da odustane od plana od raketnog odbrambenog sistema u srednjoj Evropi zbog procene da iranski program razvoja dugometnih raketa ne napreduje tako brzo kao što se očekivalo.

Ponovna procena iranskih sposobnosti je smanjila pretnju SAD i najvećim evropskim prestonicama, rekli su američkom listu bivši i sadašnji američki zvaničnici, ističe "Džeruzalem post", ali ne ulazi u detalje mogućnosti razmeštanja sistema u jevrejskoj državi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.