Obama i Romni jednaki u odlučujućim državama

Izvor: Mondo, 03.Nov.2012, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Romni jednaki u odlučujućim državama

Američki predsednik, demokrata Barak Obama i izazivač republikanac Mit Romni takoreći su izjednačeni u Ohaju, Floridi, Virdžiniji i Koloradu, državama koje bi mogle da odlučite u izboru.

Prema rezultatima ankete Rojtersa i Ipsosa koja je danas objavljena, na nacionalnom nivou je slična situacija, pa bi tako sada za Obamu glasalo 47 odsto birača, a za bivšeg guvernera Masačusetsa 46 odsto.

Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se pogledaju tzv. sving države, Obama vodi za procenat u možda najvažnijoj državi Ohaju (46 prema 45 odsto), među biračima koji su rekli da će verovatno izaći na izbore.

Situacija je napeta i na Floridi, gde oba predsednička kandidata imaju po 47 odsto glasova, dok u Virdžiniji Obama vodi sa tri odsto (48 prema 45 odsto).

Izborne šanse u Koloradu su bolje za Romnija, i on u ovom trenutku vodi u toj državi sa 47 prema 45 odsto u odnosu na sadašnjeg stanara Bele kuće.

"Stvarno je rezultat na ivici", kaže analitičarka Ipsosa Džulija Klark, dodajući da Obama, ipak, ima nešto bolje šanse da dođe do neophodnih 270 elektorskih glasova.

Ona je istakla da, uz ovako izjednačene rezultate u važnim državama, niko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može da kaže da će Obama sigurno pobediti.

I druga predizborna istraživanja pokazuju da su Obama i Romni veoma blizu, ali kandidat republikanaca, ipak, ima nešto teži put do Bele kuće, zbog izbornog sistema u SAD i elektorskih (delegatskih) glasova.

Procenjuje se da bi za dostizanje magične cifre od 271 elektorskog glasa Romni morao da pobedi u većini od sving država: Ohaju, Floridi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Koloradu, Nevadi, Viskonsinu, Ajovi i Nju Hempširu.

Obama i Romni ušli su u poslednja 72 sata kampanje, pred izbore koji se u SAD održavaju u utorak, 6. novembra.

Agencija Asošiejted pres javlja da je skoro 26 miliona Amerikanaca već iskoristilo svoje pravo i glasalo unapred, što je dozvoljeno u SAD, i da su juče birači na jugu Floride čekali satima da bi ubacili listiće u biračke kutije.

Predsednik SAD je pozvao birače da izađu ranije na izbore, a za vikend je predviđeno više velikih predizbornih skupova u Ohaju.

Pošto se predsednički izbori u Americi uvek održavaju prvog utorka u novembru, što je radni dan, mnogi birači koriste svoje pravo ranije, pošto tog dana ne bi mogli da odsustvuju sa posla.

Obamin tim računa da, pošto za njega glasa veliki broj manjinskih birača, radnika i srednje klase, neki od njih ne bi mogli da izađu sa posla zbog izbora u utorak, pa ih pozivaju da svoje građansko pravo ostvare ranije.

(MONDO/agencije, foto: Beta/AP)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.