Obama: Sankcije su delovale protiv ruske agresije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2014, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Sankcije su delovale protiv ruske agresije

Američki predsednik Barak Obama saopštio je da su "strateške sankcije protiv Moskve efikasno porazile agresiju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu".

Obama se prisetio da je ruski predsednik "svojom brzometnom aneksijom Krima i invazijom na neke oblasti Istočne Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ubedio i mnoge u Vašingtonu da je genije".

Neagresivni odgovor američke administracije, iako je, kako je naveo Obama, nervirao mnoge jastrebove među Republikancima, koji su želeli oštriji odgovor, međutim, isplatio se na duže staze, jer su "sankcije pogodile rusku privredu".

"U to vreme sam rekao da ne želimo rat sa Rusijom, ali da možemo da primenimo uporan pritisak (sankcijama) u saradnji sa evropskim partnerima", rekao je Obama u intervjuu za radio NPR, koji je dao 19. decembra, pre nego što je odleteo na Havaje gde provodi božićne praznike.

"Danas bih rekao da, makar izvan Rusije, neki ljudi možda misle da ono što je Putin uradio nije bilo tako pametno", napominje Obama.

Američki predsednik objašnjava da su jedino cene nafte održavale privredu Rusije i da se znalo da će, uz pritisak sankcija, "kada i ako" dođe do poremećaja cena te sirovine Rusija imati velike poteškoće.

Ekonomski pokazatelji ukazuju da se Rusija kreće u pravcu recesije, a predsednik Putin se suočava sa prvim opadanjem nacionalne ekonomije od 2009. godine.

Rublja je ove godine izgubila 40 odsto vrednosti, najviše zahvaljujući tome što je cena sirove nafte na svetskom tržištu u poslednjih šest meseci opala za polovinu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obama: Sankcije su delovale protiv ruske agresije

Izvor: Blic, 30.Dec.2014

Američki predsednik Barak Obama saopštio je da su ''strateške sankcije protiv Moskve efikasno porazile agresiju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu"...Obama se, u intervjuu objavljenom u ponedeljak koji prenosi AFP, prisetio da je ruski predsednik ''svojom brzometnom aneksijom Krima i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.