Obama: Rusija da premesti fokus na rat protiv IS

Izvor: RTS, 18.Nov.2015, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Rusija da premesti fokus na rat protiv IS

Američki predsednik Barak Obama pozdravio ulogu Rusije u razgovorima o načinima okončanja krize u Siriji i ponudio mogućnost boljih odnosa između Vašingtona i Moskve ukoliko Rusija fokusira vojne napade na Islamsku državu.
Obama je istakao da je Rusija "konstruktivan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partner u Beču u nastojanjima da se uspostavi politička tranzicija", ali je napomenuo da i dalje postoje razlike u stavovima kad je reč o sudbini sirijskog predsednika Bašara al-Asada i trenutnom fokusu Moskve na Asadovu odbranu.

"Moskva je i dalje zainteresovana da Asad ostane na vlasti", primetio je Obama, ali je dodao da te razlike ne sprečavaju SAD i Rusiju da potraže načine da se uspostavi primirje.
Putinova vlada je nedavno okrivila džihadiste za obaranje ruskog aviona iznad Egipta prošlog meseca pri čemu je poginulo 224 ljudi koliko ih se nalazilo u avionu, ali je Obama izrazio nadu da će Moskva vojni fokus premestiti sa odbrane Asada na napade na IS.
Obama je, govoreći na marginama samita APEC-a u Manili, samo nekoliko sati nakon što je Putin obećao da će goniti krivce za napad na ruski avion i intenzivirao vazdušne napade na IS u Siriji, ocenio da je to adekvatan odgovor.
"U početku svojih vojnih akcija u Siriji, Rusi su se više fokusirali na odbranu predsednika Asada. Ali ako Putin promeni fokus i svoju vojsku fokusira na glavnu pretnju, a to je IS, onda je to ono što želimo da vidimo", istakao je američki predsednik.
Obama je dodao da će sačekati i videti da li će Rusija obratiti više pažnje na mete IS, te da će, ukoliko se to desi, SAD to pozdraviti.
Predsednik SAD je rekao i da je imao više razgovora sa Putinom prošlog vikenda na samitu G20 u Turskoj i ranije u UN u Njujorku i najavio da će još razgovarati sa Moskvom.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Rusija da premjesti fokus na rat protiv ID

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Nov.2015

MANILA - Američki predsjednik Barak Obama pozdravio je danas ulogu Rusije u razgovorima o načinima okončanja krize u Siriji i ponudio mogućnost boljih odnosa između Vašingtona i Moskve ukoliko Rusija fokusira vojne napade na Islamsku državu (ID)...Obama je istakao da je Rusija "konstruktivan partner...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.