Obama: Afrika mora stvoriti radna mesta

Izvor: Akter, 28.Jul.2015, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Afrika mora stvoriti radna mesta

Američki predsednik Barak Obama na završetku posete Africi poručio je danas liderima s tog kontinenta da na prvo mesto stave stvaranje radnih mesta i mogućnosti za sledeću generaciju mladih ili će žrtvovati ekonomske potencijale daljom nestabilnošču i neredom

Obama je u govoru iz sedišta Afričke unije u Adis Abebi rekao da je "hitan zadatak" stvaranja radnih mesta za populaciju koja će se udvostručiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << na dve milijarde u narednim decenijima "ogroman poduhvat", ali da se to može ostvariti uz pomoć SAD.

"Afrika treba da stvori milione radnih mesta više nego sada", rekao je Obama u poruci afričkom kontinentu i dodao da predstojeći bum u rastu afričkog stanovništva može doneti ogromne mogućnosti za taj kontinent.

Odluke donese danas "uobličiće putanju Afrike, i prema tome sveta, u dolazećim decenijama", rekao je Obama koji je kao prvi aktuelni predsednik SAD govorio u sedištu Afričke unije.

Obama je pozvao afričke lidere da svoje zemlje učine atraktivnijim za strane investicije smanjenjem korupcije, pobljšanjem demokratskih sloboda, poštovanjem ljudskih prava i spremnošću da mirno odu s funkcije kada im istekne mandat.

Američki predsenik, koji je prešao polovinu drugog mandata, rekao je da ne razume fenomen lidera koji odbijaju da se povuku kada im istekne mandat. Obama se time osvrnuo na predsednika Burundija koji je osvojio treći mandat na izborima iako je ustavno ograničen na dva.

"Ima mnogo toga što želim da uradim da se nastavi kretanje Amerike napred, ali je zakon zakon i niko nije iznad zakona, čak ni predsednik", rekao je Obama.

On je dodao da misli da bi mogao da pobedi i treći put, ali i da se raduje opuštenijem životu kada izađe iz Bele kuće.

"Poenta je, ne razumem zašto ljudi žele da ostanu toliko dugo, posebno kada imaju puno novca", rekao je Obama.

Predsednik SAD je pozvao Afričku uniju da pomogne da se osigura da se afrički lideri drže ograničenje i poštuju svoje ustave.

Obama je obećao nastavak pomoći SAD u obuci i podršsci borbi protiv terorizma u Africi gde su aktivne Al Kaida, Islamska država, Al Šabab i Boko haram. On je rekao da svet mora više pomoći i najavio da će na Generalnoj skupštini UN biti domaćin samita za obezbeđivanje dodatne podrške mirovnim trupama, uključujući u Africi.

Prethdnodno danas, poslednjeg dana posete Africi, Obama je u Adis Abebi podvukao napore svoje adminsitracije u borbi protiv gladi u svetu obilaskom postrojenja za preradu hrane.

Predsednik SAD je obišao postrojenje Fafa fudsa (Faffa Foods) koje učestvuje u američkom programu "Nahrani budućnost" (Feed the Future). Ta inicijativa treba da pomogne malim poljoprivrednicima u 19 zemalja, među kojima su Etiopija i još 11 afričkih država, da prošire proizvodnju.

Obama je rekao da "veliki procent" Afrikanca koji zarađuju od poljoprivrede može povećati svoje prinose s malo intervencija. Zavrnutih rukava američki predsednik je u razgovoru s poljoprivrednicima rekao da "Nahrani budućnost" pravi "razliku na veoma konkretne načine".

Govorom u sedištu Afričke unije Obama završava petodnevnu posetu Africi u kojoj je prvo bio u Keniji, gde je rođen njegov otac. Tamo se sastao i rođacima s očeve strane, među kojima su njegove sestra i baka.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.