Četvorka će pozvati na produženje moratorijuma

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvorka će pozvati na produženje moratorijuma

Četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika (UN, SAD, EU i Rusija) pozvaće Izrael da produži moratorijum na izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, s obzirom da je ta mera imala pozitivan uticaj na obe strane jer one sada teže miru u roku od jedne godine.

Saopštenje će biti izdato posle sastanka na marginama zasedanja generalne skupštine UN i povećaće pritisak na izraelskog premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Benjamina Netanijahua

da produži desetomesečni moratijum koji ističe krajem septembra, konstatuje Rojters koji je došao do kopije tog dokumenta.

I američki predsednik Barak Obama i državna sekretarka Hilari Klinton već su apelovali na Netanijahua da produži moratorijum na izgradnju kuća za Jevreje na zemlji osvojenoj u ratu 1967. godine, gde Palestinci nameravaju da stvore svoju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze, a glavni grad će biti istočni Jerusalim.

Palestinski predsednik Mahmud Abas ponovio je u ponedeljak da neće nastaviti direktne pregovore sa Netanijahuom ni jedan dan ako Izrael odbije da prodižzi zamrzavanje izgradnje.

Netanjahu je, medjutim, kazao da se moratorijum ne može produžiti ali da se izgradnja može ipak ograničiti. On je suočen sa pritiskom svoje desničarske koalicije, u kojoj dominiraju pristalice jevrejskih naseljenika, da se izgradnja nastavi.

U saopštenju će četvorka podržati nedavno obnovljene pregovore licem u lice i izraziti nadu da će u roku od jedne godine biti postignut sporazum o stvaranju palestinske drzave. Takodje će pozvati na uzdržavanje od provokativnih akcija i huškačke retorike i da Izrael dalje ublaži ograničenja prema Palestincima na Zapadnoj obali.

Osudiće nastavak nasilja na obe strane i pozvati arapske zemlje da pojačaju finansijsku pomoć Palestinskoj upravi. U saopštenju će se podržati ideja o održavanju bliskoistočne konferencije u Moksvi, čiji datum još nije utvrdjen.

Inače diplomatski izvori navode da su se izraelski i palestinski lideri sastali u pondeljak u Njujorku, nedelju dana nakon druge runde pregovora u Egiptu i Izraelu, u kojoj nije postignut vidljiv napredak u odnosu na problem naselja. Sastali su se predsednik Izraela Šimon Peres čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijaalna i Abas na marginama zasedanja GS UN.

Ostalo je nejasno da li će se sastati i Abas i Netanijahu i da li će im se pridružiti i Obama kako se najavljivalo. Direktni pregovori obnovljeni su u Vašingtonu 2. septembra posle skoro dve godine zastoja.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Četvorka poziva na produženje moratorijuma

Izvor: RTS, 21.Sep.2010

UN, SAD, EU i Rusija pozvaće Izrael da produži moratorijum na izgradnju stanova u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelski i palestinski lideri pozvani na uzdržavanje od provokativnih akcija i huškačke retorike, mir u roku od jedne godine. ..Četvorka bliskoistočnih mirovnih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.