Barak Obama odlikovao Stivena Spilberga Medaljom slobode

Izvor: Kurir, 07.Dec.2015, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barak Obama odlikovao Stivena Spilberga Medaljom slobode

Američki predsednik Barak Obama odlikovao je medaljom slobode 17 osoba, uključujući reditelja i producenta Stivena Spilberga, pevačicu i glumicu Barbru Strejsend i violonistu Isaka Perlmana.

Obama im je lično uručio najviše američko civilno odličje na ceremoniji održanoj u utoraku Beloj kući.

"Puno ljudi je reklo da sam danas bio prilično zauzet, što je istina, ali biti zauzet na ovakav način je zaista zabavno", kazao je američki predsednik. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

"Ovde smo da odamo počast neobičnim ljudima: inovatorima, umetnicima iliderima", istakao je on. Među dobitnicima predsedničke medalje slobode su i saradnica NASA Ketrin Džonson, bračni umetnički par Emilio i Glorija Estefan, prva Afroamerikanka koja je izabrana u Kongres Širli Čisholm, brodvejski kompozitor Stiven Sondhajm, muzičar Džejms Tejlor i čuveni igrač bejzbola Jogi Bera, kome je odlikovanje uručeno posthumno.

Medalju slobode je 1945. ustanovio američki predsednik Hari Truman, ali se u današnjem obliku – za nevojni doprinos američkoj bezbednosti, svetskom miru i kulturi,dodeljuje od 1963. godine.

Autor: Agencija BETA
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.