Kolekcionari iz regiona u Bačkoj Palanci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2016, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolekcionari iz regiona u Bačkoj Palanci

Osmi Međunarodni sajam kolekcionarstva, u organizaciji Društva za očuvanje baštine "Panonija", održan je u Bačkoj Palanci. Manifestacija je okupila preko pedeset ljubitelja numizmatike, filatelije, etnografije iz Srbije, ali i zemalja regiona.

Osamdesetdvogodišnji Beograđanin, Tomislav Radovanović, kolekcionar je punih šest decenija.

"Posedujem značke iz celog sveta. Bavim se i numizmatikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i filatelijom, sakupljam papirni i metalni novac, poštanske marke", kaže on.

"Orden zvezda prvog reda košta oko hiljadu, hiljadu i dvesta evra, a zvezda drugog reda je oko petsto, šesto evra. U današnje vreme ima mnogo falš predmeta, ljudi prave sve i svašta da bi zaradili", rekao je za RTV Aleksandar Šalajić, kolekcionar iz Novog Bečeja.

Kolekcionarstvo je relativno skup hobi, smatra Zoran Ivanović, koji je iz Zvornika u Republici Srpskoj, došao u Bačku Palanku.

"Bavim se sakupljanjem svega što je vezano za prošlost Zvornika... razglednice, registarske tablice, a pomalo se bavim i numizmatikom. Ovde sam došao da se sretnem sa prijateljima i da vidim da li ima nešto od onoga što mene zanima", navodi.

"Izložena roba je sa ovog podneblja, dakle Republika Srbija, nekadašnja Austrougarska. Imamo nešto manje predmeta iz nemačkog i ruskog carstva. Najegzotičnija roba potiče sa Dalekog istoka", priča master istorije Nikola Milivojević iz Društva za očuvanje baštine i kolekcionarstva "Panonija" Bačka Palanka.

Bila je ovo prilika da preko pedeset kolekcionara iz naše zemlje i regiona, razmeni svoja iskustva i znanja, iz oblasti kolekcionarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.