Štedljivi sportski hibrid iz BMW-a

Izvor: Domino Magazin, 01.Sep.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štedljivi sportski hibrid iz BMW-a

Ispod 4 litra na 100km

Već decenijama BMW prednjači u smanjenju potrošnje goriva i redukcije emisije izduvnih gasova. Koncept ovog nemačkog velikana nazvan "Efikasni dinamički inženjering" doveo je do najdramatičnijeg pada potrošnje goriva među svim proizvođačima automobila u periodu od 1990. do 2005. godine, prema studiji Fonda za odbranu životne sredine (Environmental Defense Fund).

Sada, sa najnovijim Vision EfficientDynamics automobilom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << BMW je pokazao da se ovi principi očuvanja životne sredine mogu primeniti i na sportske automobile. Prosečna potrošnja "Visiona" je svega 3,76 litara na 100 pređenih kilometara. Ovo je postignuto pomoću specifične kombinacije štedljivog turbodizel motora sa tri cilindra i po jednog elektromotora na svakoj osovini - time je obezbeđen i pogon na sva četiri točka čak i kada se krećete isključivo na električnom pogonu. Izlazna snaga ovog hibrida je 356 konja, a brzina je fabrički ograničena na 155 milja na sat (nešto manje od 250km/h).

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.