Vučić otkazao učešće na obeležavanju Dana BIA

Izvor: RTS, 17.Okt.2017, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić otkazao učešće na obeležavanju Dana BIA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otkazao je učešće na današnjoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana Bezbednosno-informativne agencije, jer nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti.
Aleksandar Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju, saopšteno je iz Kabineta predsednika.

Istaknuto je da predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja.
Transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti.
Vučić čestita svim pripadnicima BIA na izvrsnim rezultatima koje su postigli u očuvanju bezbednosti zemlje, sigurnosti svih njenih građana, borbi protiv korupcije i kriminala.
"Čestitam vam na predanom radu, ogromnom trudu i energiji, a zbog složenosti prilika u svetu i našem okruženju, očekujem od vas još veću požrtvovanost i borbu za interese građana Srbije i naše otadžbine", navodi se u čestitki povodom obeležavanja Dana BIA.
Na prijem povodom Dana BIA nisu mogli da uđu novinarka KRIK-a Vesna Radojević i novinar Politike Dušan Telesković.
Telesković je na svom Tviter profilu napisao da je obavešten da nema "bezbednosnih uslova" da izveštava sa svečane akademije povodom Dana BIA, te da ceni potez Vučića da ne ode na taj prijem.
Kasnije je napisao: "Bez obzira što cenim postupak Vučića, očekujem objašnjenje koje to ‘bezbednosne uslove' ne ispunjavam, ko je radio procenu i kada".
I redakcija KRIK-a je, u međuvremenu, zatražila od BIA objašnjenje zbog čega je njihovoj novinarki Vesni Radojević bilo zabranjeno da prisustvuje obeležavanju Dana BIA.
Ta redakcija saopštava da su sinoć sa zvaničnog mejla poslati zahtevi za akreditacije za dve novinarke te redakcije, među kojima i za Radojević.
Druga novinarka KRIK-a Milica Vojinović je, kako kažu, ušla na događaj, dok je Vesni Radojević saopšteno da ne može da mu prisustvuje jer ne "postoje bezbednosni uslovi".
Tvrde da je Radojević insistirala da joj objasne šta to znači, a osoba zadužena za izdavanje akreditacija, koja nije želela da se predstavi, ju je pozvala da se udalji, kao i da joj je rečeno da će dobiti pismeno obrazloženje ove odluke na mejl, koje, kažu, nije stiglo.
Prethodno je Vesna Radojević na Tviteru napisala da je "obezbeđenje nije pustilo na prijem jer ne postoje bezbednosni uslovi da uđe".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.