Veliki uspeh BIA: Zaplenjeno 3 tone kokaina

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki uspeh BIA: Zaplenjeno 3 tone kokaina

Bezbednosno-informativna agencija u saradnji sa američkom DEA zaplenila 2,8 tona kokaina. Vrednost droge, namenjene za distribuciju na evropskom tržištu, oko 120 miliona evra. Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala vodi istragu. Pretpostavlja se da je pošiljka išla za Bar. U toku noći hapšenja i u Kragujevcu.

Savet za nacionalnu bezbednost saopštio da je Bezbednosno-informativna agencija, u saradnji sa američkom DEA (Drug Enforcement Administration), >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u međunarodnim vodama zaplenila 2,8 tona kokaina namenjenog distribuciji na evropskom tržištu.

Vrednost zaplenjenog kokaina procenjuje se na oko 120 miliona evra, dok bi vrednost te droge prilikom ulične prodaje dostigla oko 250 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Kokain je zaplenjen u okviru međunarodne operacije presecanja ilegalne trgovine narkoticima.

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radosavljević izjavio je da to Tužlaštvo vodi istragu u vezi sa 2,8 tona kokaina, zaplenjenih u zajedničkoj akciji srpske i američke bezbednosne službe.

"Specijalno tužilaštvo vodi istragu i u ovom trenutku ništa više od toga ne mogu da kažem", rekao je Radosavljević.

Hapšenja u Kragujevcu

Kako prenosi dnevni list "Pres" zaplena je izvršena na brodu koji je plovio iz Južne Amerike ka Evropi, u blizini Argentine.

List navodi da je BIA imala informacije da je ovu pošiljku kokaina platio crnogorski narko-kartel i da je droga trebalo da dođe u luku Bar, odakle bi se distribuirala širom Evrope. Pres navodi da je po nezvaničnim saznanjima brod sa kokainom zaustavljen u međunarodnim vodama Atlantika, nedaleko od Argentine.

Prema novodim lista, crnogorski narko-kartel, koji je naručio kokain iz Južne Amerike, ima više ispostava-baza u Srbiji.

Sinoć, skoro u isto vreme kada su elektronski mediji objavili vest o zapleni kokaina u Atlantskom okeanu, timovi specijalaca počeli su hapšenja osumnjičenih.

Glavnu ulicu u Kragujevcu, u kojoj se nalazi više popularnih kafića, policija je blokirala, a ispred jednog od restorana parkirala su se četiri džipa beogradskih registarskih oznaka, iz kojih je više naoružanih osoba utrčalo u jedan objekat. Nezvanično se saznaje da su izvedena tri muškarca  sa lisicama na rukama. 

Agencija Rojters, prenoseći vest iz Beograda, dodaje da američki stručnjaci za borbu protiv trgovine narkoticima navode da međunarodne kriminalne bande koriste Srbiju kao tranzitnu zemlju za prebacivanje kokaina iz Južne Amerike u zapadnoevropske države. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.