U BIA radi oko 2.000 bezbednjaka

Izvor: B92, 14.Apr.2011, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BIA radi oko 2.000 bezbednjaka

Beograd -- Od oko 3.000 tajnih policajaca u Miloševićevo vreme, ne računajući razgranatu doušničku mrežu, u BIA je sada zvanično zaposleno 1.953, piše "Blic".

Podatak o zaposlenima u Bezbednosno-informativnoj agenciji dobijen je zahvaljujući odgovorima na Upitnik Evropske komisije.

I mada ovaj podatak ne govori ama baš ništa o tome u kojoj je meri bivša Miloševićeva tajna služba zaista promenila metode rada, objavljivanje broja zaposlenih javno, po prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << put, ukazuje da BIA ne želi da od svakog podatka pravi tajnu.

Bezbednosne službe ne vole da odaju jedna drugoj, pa ni javnosti, nikakve podatke o sebi, ali u slučaju članica EU broj zaposlenih u civilnim i vojnim bezbednosnim službama nije klasifikovana informacija.

Tako je i podatak o zaposlenima u BIA dobijen zahvaljujući dodatnim pitanjima Evropske komisije u vezi s upitnikom na osnovu koga će se procenjivati spremnost Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

"Na pitanje da navedemo broj zaposlenih u bezbednosnim agencijama i u policiji i vojsci, mi smo se pozvali na obrazloženje Zakona o budžetu, objavljenom u Službenom glasniku 101/2010 u kome se kaže da je iznos sredstava predviđen za 1.953 izvršioca. To je maksimalan broj zaposlenih, mada je realno zaposleno manje. Od 2000. do danas broj zaposlenih u BIA smanjen je za 37,16 odsto", rekao je za "Blic" Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.