Tužilaštvo traži pritvor za crvene beretke

Izvor: Blic, 22.Sep.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži pritvor za "crvene beretke"

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu oko 17.30 časova počelo je saslušanje četvorice uhapšenih pripadnika Jedinice za specijalne operacije, osumnjičenih za oružanu pobunu. Njih četvorica su, kako "Blic" sazanje, na saslušanju u policiji su negirali krivicu.

Istražni sudija ih saslušava povodom zahteva Tužilaštva za organizovani kriminal da se protiv njih sprovede istraga zbog sumnje da su izvršili krivično delo oružane pobune zajedno sa nekadašnjim komadantima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << JSO Miloradom Ulemekom Legijom, Duškom Maričićem Gumarom i Zvezdanom Jovanovićem, koji služe višedecenijske zatvorske kazne, kao i sa pokojnim vođom "zemunskog klana" Dušanom Spasojevićem.

Tužilaštvo za organizovani kriminal će, kako saznajemo, nakon saslušanja podneti zahtev za sprovođenje istrage i predložiti sudu određivanje pritvora za četvoricu uhapšenih i jednog u bekstvu.

Uhapšeni su Veselin Lečić (51), nekadašnji pomoćnik komandanta JSO zadužen za kontraobaveštajni sektor, a sada pripadnik BIA, pripadnici Protivterosrističke jedinice (PTJ) u Žandarmeriji Mića Petraković (39) i Vladimir Potić (37), kao i Dragoslav Krsmanović, pripadnik Žandarmerije.

Dragiša Radić (53), sada penzioner, nije uhapšen prekjuče, kada i ova četvorica, jer se nalazi van Srbije. Njegova supruga je policajcima koji su došli da ga hapse rekla da je otišao u lov u Makedoniju.

Zahtev za istragu zbog oružane pobune biće podnet i protiv Milorada Ulemeka - Legije (42), Duška Maričića - Gumara (41) i Zvezdana Jovanovića - Zmije (46), koji se, podsetimo, već nalaze u zatvoru.

Istragom o pobuni JSO osmorica osumnjičenih terete su da su u novembru 2001. pred vladu Zorana Đinđića postavili zahteve u trenutku kada su premijer i ministar unutrašnjih poslova bili u inostranstvu i da su bili spremni da upotrebe oružje sa ciljem da smene vlast.

Prema istrazi kojom je rekonstruisana pobuna, utvrđeno je da su Ulemek i Dušan Spasojević - Šiptar, vođa zemunskog klana, bili organizatori pobune.

Duško Maričić, koji je bio poslednji komandant JSO, i njegov tadašnji zamenik Zvezdan Jovanović, kao i Vladimir Potić, osumnjičeni su da su po naređenju Ulemeka 12. novembra izveli pripadnike JSO na autoput kod Sava centra, spremni da upotrebe oružje ukoliko im se suprotstavi policija.

Ulemek se tereti da je zajedno sa Spasojevićem od 13. do 17 . novembra 2001. poručivao u razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije da će pobuna postati nasilna i da će zauzeti zgradu državne televizije, aerodrom i zgradu Vlade, ako im se ne ispune zahtevi.

Povezane vesti: Operativac BIA i žandarmi uhapšeni zbog pobune JSO Simović hoće preko Čovića i tankih dokaza među svedoke tužilaštva Da li je „zemunac“ Simović slagao specijalnog tužioca Suđenje Simoviću i Kaliniću 12. septembra I Šešelj će biti saslušan u vezi sa ubistvom Đinđića

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.