Osumnjičenom za špijunažu određen pritvor

Izvor: RTS, 04.Sep.2016, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičenom za špijunažu određen pritvor

Čedi Čoloviću, osumnjičenom za špijunažu u korist Hrvatske, na predlog Tužilaštva je određen pritvor do 30 dana, saznaje RTS.
Osumnjičeni Čolović saslušan je danas u Palati pravde, nakon čega je tužilaštvo saopštilo da je pokrenulo istragu.

Tužilac je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložio da odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ne bi ponovio krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti, a za navedeno krivično delo je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, saopšteno je iz tužilaštva.
Prema Krivičnom zakoniku Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora zaprećena je za one koji tajne – vojne, ekonomske ili službene saopšte, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi.
Zatvor od pet do 15 godina zaprećen je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obaveštajnu službu u Srbiji ili njome rukovode.
Od jedne do 10 godina zatvora zaprećeno je u slučaju stupanja u stranu obaveštajnu službu, a jedna do osam godina u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u nameri da se saopšte ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi.
Tužilaštvo je ranije saopštilo da uhapšeno lice ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, i da je do 1990. godine živeo i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Mediji su preneli da se osumnjičeni zove Čedo Čolović (57) iz okoline Drniša i da je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Krajine, koji je uhapšen dok je bežao u Hrvatsku.
Nagađa se da su ga hrvatske službe bezbednosti vrbovale u zamenu za garanciju da protiv njega neće pokrenuti optužnicu za navodne ratne zločine. 
Navode i da je uhapšeni proteklih meseci pa, kako navode, i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke o oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jeste ili bi mogla pokrenuti krivični progon zbog dela počinjenih tokom rata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saslušan osumnjičeni za špijunažu, predložen pritvor

Izvor: B92, 04.Sep.2016

Beograd -- U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušan je osumnjičeni za špijunažu u korist Hrvatske Čedi Čoloviću. Tužilaštvo je predložilo da mu se odredi pritvor...Pritvor je predložen zbog opasnosti od bekstva i da ne bi uticao na svedoke...Kako se navodi u saopštenju, tužilac je...

Nastavak na B92...

Predložen pritvor za hrvatskog špijuna, preti mu do 15 godina zatvora

Izvor: Blic, 04.Sep.2016

Više tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas istragu protiv Č.Č. koji se sumnjiči za špijunažu u korist Hrvatske i predložilo sudu da mu odredi pritvor...Odluka o pritvoru biće doneta do kraja dana...Nakon saslušanja, tužilac je sudiji za prethodni postupak Viššeg suda u Beogradu predložžio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.