Odbor za bezbednost: ustavni poredak države nije narušen

Izvor: Politika, 14.Okt.2010, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za bezbednost: ustavni poredak države nije narušen

BIA imala podatak da su, osim organizatora i učesnika Parade ponosa, mete protivnika ovog skupa mogle biti i sedišta nevladinih organizacija i političkih partija

Skupštinski odbor za odbranu i bezbednost je posle skoro tročasovne rasprave, sa deset glasova za, dva uzdržana i nijednim glasom protiv, zaključio da ustavni poredak države nije narušen i da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i pored divljanja huligana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 10. oktobra ove godine i nasilja na neodržanoj utakmici reprezentacije u Đenovi. Povodom događaja na dan održavanja Parade ponosa, odbor je ocenio da je došlo do ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira, povređivanja policije i građana, nanošenja velike materijalne štete. Događajem u Đenovi je, prema oceni odbora, naneta šteta međunarodnom ugledu naše zemlje.

Kao jedan od posebno usvojenih zaključaka, kako je to naveo predsedavajući odbora Dušan Bajatović iz Socijalističke partije Srbije, jeste taj da ovo telo daje podršku MUP-u da ubuduće, ukoliko dođe do održavanja sličnih visokorizičnih skupova, a to bude neophodno, upotrebi sva zakonska ovlašćenja i mere kako bi sprečili incidente.

– To se odnosi posebno na preduzimanje preventivnih mera i aktivnosti, međusobnu saradnju službi – naveo je Bajatović. 

Odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Dragana Šormaza, da li je Bezbednosno-informativna agencija imala saznanja o napadima huligana na sedišta političkih partija i ako jeste zbog čega to nije sprečeno, Saša Vukadinović, direktor BIA, rekao je da je agencija imala tu informaciju koju je prosledila nadležnim državnim organima dva dana pre održavanja Parade ponosa.

– BIA je u informaciji o bezbednosnoj proceni, koju je 8. oktobra prosledila nadležnim državnim organima i MUP-u Srbije, imala podatak da su, osim organizatora i učesnika „Parade ponosa”, mete protivnika ovog skupa mogla biti i sedišta nevladinih organizacija i političkih partija, koje podržavaju njeno održavanje. Policija nije u potpunosti mogla u nedelju da zaštiti sve te objekte, zbog taktike koju su primenjivali huligani pokušavajući da razvuku policijske snage na više mesta u gradu – rekao je Vukadinović.  

Vukadinović je naglasio da, pored svega što se dogodilo, ustavni poredak države nije narušen, kao da ga ne mogu ugroziti ni mnogo ozbiljnije organizovani huligani. 

–I druge države imaju problem sa huliganima i ne želim da se stvori utisak da je Srbija nesposobna da reši ovaj problem – rekao je Vukadinović.

Direktor BIA je u uvodnom izlaganju na vanrednoj sednici Odbora za bezbednost rekao da su se bezbednosne procene BIA u vezi sa održavanjem Parade ponosa, nažalost ostvarile u 95 odsto slučajeva, u šta su članovi odbora mogli da se uvere uvidom u informaciju BIA koja im je prosleđena neposredno pred početak sednice.

– Nakon davanje informacija o bezbednosnoj proceni o održavanju Parade ponosa, posao BIA se nije završio. Tog dana, 10. oktobra ove godine, imali smo štab u sedištu BIA odakle smo u skladu sa ovlašćenjima i metodama koje imamo pratili ceo događaj i sve informacije prosleđivali štabu MUP-a, za koje se nadam da su bile korisne – rekao je Vukadinović.

On je izrazio poštovanje policiji koja je „podnela najveću žrtvu 10. oktobra” i naglasio da ako je oko nečega potreban konsenzus, onda je to da se pripadnici MUP-a moraju mnogo bolje tretirati u društvu. On je odao priznanje državnim organima koji su, kako je konstatovao, na organizovan i sinhronizovan način odradili kompletan posao.

– Nadam se da će brzo procesuiranje odgovornih imati karakter generalne prevencije – rekao je Vukadinović.  

Osvrnuvši se na događaje u Đenovi, kada se zbog divljanja huligana na tribinama nije održala utakmica reprezentacije, Vukadinović je rekao da BIA pomaže MUP-u u identifikaciji svih osoba koji su učestvovale u neredima. 

Ivica Dačić, ministar policije, rekao je da ekstremističke grupe postoje i u drugim zemljama, i da nema opasnosti da bi delovanje takvih grupa u Srbiji moglo da ugrozi bezbednost zemlje.

– Problem je kako se protiv njih boriti i koje mehanizme upotrebiti. Postoji nekoliko faza. Prva je kazniti sve koji krše zakon i druga, da policija i BIA moraju preventivno da identifikuju, prate i drže pod kontrolom pojedince i grupe u smislu njihovih planova, da ih hapsi i procesuira – rekao je Dačić.

Ocenjujući da se jedino sprovođenjem zakona nešto može postići, ministar policije je naveo da je vođa ekstremističke grupe, koji je uhapšen posle događaja na stadionu u Đenovi, rekao da on nema ništa protiv Italije, da se izvinjava i da samo želi promene u Fudbalskom savezu Srbije. 

Povodom nasilja na dan održavanja Parade ponosa, Dačić je naglasio da je policija reagovala isključivo kada je bila napadnuta ili kada su meta huligana bili objekti i institucije.

– Policija je delovala uzdržanije nego što joj zakon dozvoljava, želeći da spreči krvoproliće. Pratili smo grupe, koje su nameravale da organizovano napadnu učesnike Parade ponosa. Tog dan su znali da do njih ne mogu da dođu, pa su krenuli u sukob sa policijom – navodi Dačić. 

Odgovarajući na pitanja pojedinih članova odbora zbog čega je ovo godine skup koji je bio visokorizičan održan, a prošle godine zabranjen, Dačić je odgovorio da je „ove godine lokacija, koju su zatražili organizatori skupa, mogla lakše da se obezbedi”.

Dačić je ukazao da je pred održavanje Parade ponosa policija identifikovala 56 osoba, koje su preko Fejsbuka pretile učesnicima, da je 27 privedeno, sa isto toliko razgovarano, a da su za 42 osobe prosleđeni podaci drugim službama.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, ocenio je da su neredi na Paradi ponosa organizovani i optužio vlast u Srbiji da kontroliše vođe navijača koje su učestvovale u napadima na policiju. 

– Vi ih kontrolišete, a dokaz za to je da svi oni imaju tolike krivične prijave a niko ne odgovara – rekao je Todorović

Šef poslanika radikala je kazao da vlast konačno mora da utvrdi ko je iz tih organizacija huligan, a ko zaslužan građanin i dodao da su posle 5. oktobra 2000. godine pojedini iz navijačke grupe Crvene zvezde, poput Jovana Šurbatovića, postali i gradski funkcioneri.

Željko Tomić, poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) ocenio je da Parada ponosa nije smela da bude održana, jer je postojala procena BIA da će na tom skupu biti nereda. Tomić je rekao da se DSS protivi svakom nasilju, ali da je državni vrh odgovoran za događaje od 10. oktobra jer se znalo da je organizovanje Parade ponosa „prst u oko” građanima. On je ocenio da je najodgovorniji Boris Tadić, predsednik Srbije, i dodao da je održavanje Parade ponosa rezultat spoljnog pritiska na Srbiju.

Članovi odbora su odali priznanje policiji na profesionalnom ponašanju, kao i ostalim službama bezbednosti tokom nedeljnih nereda u Beogradu.

Danijela Vukosavljević

-----------------------------------------

Pored Obradovića pritvoreno još sedmoro

Pored Mladena Obradovića, u vezi sa događajima na ulicama Beograda, u nedelju 10. oktobra, istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu privedeni su i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Dobrica Radonjić, Igor Marinković, Nikola Vidović i Srđan Savović. Protiv svih osumnjičenih doneto je rešenje o sprovođenju istrage zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničkog ponašanja na javnom skupu i krivično dela napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Takođe, rešenjem istražnog sudije njima je određen pritvor zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svedoke, ali i da bi mogli da ponove delo.

M. D.

objavljeno: 15.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.