Državni vrh uskoro o Kosmetu

Izvor: RTS, 31.Jul.2012, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh uskoro o Kosmetu

Državni vrh će u avgustu razgovarati o Kosovu i Metohiji kako bi se o tom pitanju postigao konsenzus, najavio prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Nećemo biti članica nijednog vojnog saveza, rekao Vučić prilikom prve posete Generalštabu Vojske Srbije.

Ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da u avgustu predstavnici Vlade Srbije, državnog vrha i parlamentarnih političkih stranaka razgovaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o Kosovu, kako bi se postigao nacionalni konsenzus o toj temi.

Aleksandar Vučić je najavio da će novi direktor Bezbednosno-informativne agencije biti izabran na sednici Vlade u četvrtak, ali nije želeo da precizira o kome je reč.

"Na čelu BIA biće dobar, vrhunski pravnik, kako ne bi bilo zloupotreba te službe", rekao je Vučić.

Mediji prenose da je najozbiljniji kandidat za novog šefa BIA generalni sekretar predsednika Srbije Nebojša Rodić. Njegov izbor na čelo BIA, kako pišu mediji, podržava i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Posle toga, sledi vruć mesec septembar u kojem nas očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine i veći pritisak nego što je trenutno", rekao je Vučić novinarima u Generalštabu Vojske Srbije.

Ministar Aleksandar Vučić je istakao i da Srbija neće biti član nijednog vojnog saveza, ali da će kao član Partnerstva za mir nastaviti da razvija saradnju predviđenu tim partnerstvom, poštujući Ustav i skupštinsku deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

On je naveo da je već razgovarao sa predstavnicima američke vojske, da će se danas sastati sa ruskim vojnim predstavnicima, a najavio je i da će u narednom periodu razgovarati i sa predstavnicima svih drugih zemlja sa kojima Srbija ima vojnu saradnju.

Vučić je danas, prvi put od stupanja na dužnost ministra odbrane, posetio Generalštab Vojske Srbije u Beogradu gde ga je dočekala počasna četa jedinice Garde, a prisustvovao je i Kolegijumu Generalštaba.

Prema njegovim rečima, u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane biće određenih kadrovskih promena, ali su on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić zadovoljni načinom na koji posao obavlja načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

"Ne žurimo sa kadrovskim promenama jer prvo želimo da se upoznamo sa situacijom i ljudima, ali će određenih izmena biti", rekao je on i dodao da ni on ni Nikolić neće nametati kadrovska rešenja.

"Nije naš posao da namećemo rešenja zato što nam se neko dopada, ili zato što je bliži jednoj ili drugoj partiji. To nije naš posao. Naš posao je da obezbedimo da vojska može da obavlja svoj posao i da njeni pripadnici pristojno žive", poručio je Vučić.

Govoreći o obeležavanju 100 godina srpske avijacije, Vučić je najavio da će 2. septembra u Batajnici biti održan najveći međunarodni aeromiting u Evropi ove godine.

Prema njegovim rečima, očekuje se da na toj smotri avijacije učestvuje najveći broj aviona u izložbenom i letačkom programu koji će biti otvoren za sve građane. Na mitingu će biti promovisan i novi školski avion Lasta.

On je rekao da će kao ministar odbrane nastojati da poboljša odbrambene kapacitete Vojske Srbije, kao i socijalni položaj njenih pripadnika.

Vučić je obećao da će biti više novca za obnovu naoružanja i za poboljšanje socijalnog položaja pripadnika vojske.

Ministar odbrane dodao je da on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić rade na tome da se ono što se proizvede u sedam fabrika odbrambene industrije proda u svetu, i da je o tome već razgovarano sa predstavnicima nekih zemalja Afrike i Azije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da vojska ulaže velike napore na očuvanju operativne sposobnosti i na izvršavanju njenih ustavnih zadataka.

"Svi pripadnici vojske očekuju od ministra da, zajedno sa saradnicima, čuva svoju vojsku i da zajedno jača njene odbrambene kapacitete i sve drugo što je potrebno u savremenim uslovima", rekao je Diković i dodao da će ministra Vučića upoznati sa organizacijom i osnovnim zadacima Vojske Srbije, kao i sa oficirima na ključnim dužnostima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.