Drecun: Stanje na KiM relativno stabilno ali napet

Izvor: Akter, 15.Maj.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Stanje na KiM relativno stabilno ali napet

Stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji (KiM) je relativno stabilno, ali je napeto i ima pokzatelja da može doći do ugrožavanja bebednosti srpskog naroda, izjavio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun

"Očekujemo naglu eskalaciju događaja u Makedoniji, ali nema indikatora da ta kriza može da se prelije u centralnu Srbiju", rekao je Drecun nakon sednice Odbora koja je bila zatvorena za javnost a kojoj su prisustvovali direktor policije Milorad Veljović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << predstavnici BIA, VBA i VOA, Veljko Odalović u ime Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Tema sednice je bila bezbednost na Kosovu nakon terorističkog napada u Kumanovu, a kako je Drecun istakao, tenzije se neće smirivati što dodatno ugrožava srpsko stanovništvo na Kosovu, posebno u Kosovskom pomoravlju.

On je precizirao da je centar ilegalnih aktivnosti - regrutacija terorista i gomilanje grupa u Gnjilanu, pa su Gračanica i Kosovsko pomoravlje po pitanju bezbednosti najugroženiji kao bliska područja, dok su Srbi najbezbedniji na severu Kosova.

"Nema saznanja da može doći do prelivanja destabilizacije iz Makedonije na Kosovo. Nisu uočene naoružane formacije na jugu centralne Srbije", naglasio je Drecun i dodao da je situacija na području Preševa, Bujanovca i Medveđe pod kontrolom.

U jednom trenutku, kako je naveo Drecun, iz Kumanova je u Srbiju prešlo 700 Albanaca, ali nije bilo incidenata istakavši da je pojačan stepen gotovosti bezbednosnih snaga.

Drecun je rekao da je konstatovano i da sem zvaničnog Beograda i vlasti u Skoplju, niko nije upotrebio reč terorizam za događaj koji se dogodio u Kumanovu ocenjujući reakciju država EU blagom.

"Trebalo je oštrije reagovati na brutalan teroristički napad. Očigledno da postoji centar koji može da objedini te ljude (teroriste). Veliki broj tih pripadnika bio je spreman da uzme oružje i pridruži se terorističkoj grupi u Kumanovu", istakao je on.

Komentarišući odlaganje pregovora u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), Drecun je rekao da je to deo "dugoročnog pokušaja opstrukcije" jer se, kako je ocenio, Priština plaši formiranja ZSO, na način kako je to dogovoreno u Briselu.

Drecun je najavio da će se vrlo brzo održati sednica Odbora na kojoj će se raspravljati o Nacrtu Statuta ZSO.
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.