Izvor: Blic, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA tvrdi da poštuje zakon i prava građana

Bezbednosno-informativna agencija Republike Srbije obavljajući svoje zakonom utvrđene poslove u potpunosti poštuje pozitivne pravne norme Republike Srbije, a povodom intervjua Rodoljuba Šabića za naš list pod naslovom „BIA uporno krši zakon i prava građana". U poštovanju principa zakonitosti u radu i delovanju Agencije ne postoji nijedan izuzetak u pogledu bilo kog zakona, posebno ne u pogledu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Direktor Agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je imenovao ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za pristup informacijama, objavila je informator na internet sajtu"

Na zahtev Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda za dostavljanje kopije dokumenta „koji sadrži podatak o broju podnetih zahteva za prisluškivanje kao i podataka koliko je osoba prisluškivano na osnovu podnetih zahteva, BIA tvrdi da je tražioca i poverenika obavestila da ovakvim dokumentom ne raspolaže, „s obzirom na to da stvaranje dokumenta sa ovakvim sadržajem nije predviđeno podzakonskim propisima koji regulišu rad Agencije".

BIA objašnjava da organ u slučaju da ne raspolaže traženim dokumentom nije u obavezi da ga naknadno stvara da bi postupio u skladu sa zahtevom tražioca i navode da je istovetno postupila i obaveštajna agencija Slovenije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.