Vlada Hrvatske odustala od davanja autoputeva u koncesiju

Izvor: Beta, 13.Mar.2015, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Hrvatske odustala od davanja autoputeva u koncesiju

ZAGREB, 13. marta 2015. (Beta) - Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je u petak da Vlada odustaje od davanja hrvatskih autoputeva u koncesiju radi otplate kredita uzetih za njihovu izgradnju, i za stavaranje prihoda za smanjivanje ukupnoh duga države.

"Država će ići u javnu ponudu s penzionim fondovima i gradjanima", rekao je danas Milanović u Koprivnici.

Po novom planu Vlade, udeo u autoputevima dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << bi domaći penzioni fondovi, a gradjanima bi se pružila mogućnost da kupe akcije. Po toj varijanti, rekao je premijer, državni budžet bi se oslobodio tereta kredita za autoputeve.

Po ranijem modelu koji je izazvao veliki otpor dela javnosti, "monetizacija" javnog duga preduzeća Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb sprovela bi se dodelom koncesije za upravljanje i održavanje 1.024 kilometara autoputeva na 30 do 50 godina, uz jednokratnu koncesijsku naknadu od 2,4 do 3,2 milijarde evra, u zavisnosti od trajanja koncesije.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.