Ulaz u Mađarsku blokiran, izbeglice sede na putu

Izvor: B92, 07.Sep.2015, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaz u Mađarsku blokiran, izbeglice sede na putu

Auto-put M5 u Mađarskoj koji od Horgoša vodi ka Budimpšeti zatvoren je nakon što je grupa od par stotina izbeglica krenula pešice ka mađarskoj prestonici.

Oni su u Budimpeštu krenuli iz sabirnog centra kod Reskea.

Prema navodima mađarske policije i državne televizije M1, autoput je zatvoren sa obe strane između Reskea, koji se nalazi nedaleko od granice sa Srbijom, i mesta Petefisalaš.

Grupa od oko 100-150 izbeglica je nakon toga stigla do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izlaska za Baju, gde ih je zaustavio kordon policije, ali su oni ipak uspeli da nastave put dalje.

Mađarska policija je nakon toga uspela da ubedi deo izbeglica da se vrate autobusima u centar za registraciju kod Reskea. Međutim, oko 80 njih odbija da uđe u autobuse i posedalo je na put, javlja M1.

Osim toga, policija je nešto pre 22.00 sata objavila da je ulaz u ovu zemlju na prelazu Horgoš zatvoren, dok, prema podacima iz srpske Granične policije, sa naše strane prelaz radi nesmetano.

To znači da se iz Srbije može izaći preko ovog prelaza, ali ne i ući u Mađarsku.

Izbeglice su iz novog sabirnog centra kod Reskea, prema navodima televizije M1, krenule oko 18 sati. Policija je pokušala da ih zaustavi, ali u tome nije uspela.

U toj početnoj grupi, kako se navodi, bilo je porodica sa malom decom, koji nisu želeli da se registruju već su krenuli peške kad mađarskoj prestonici uz povike "Budimpešta, Budimpešta" i "Sloboda, sloboda".

Deo njih policija je ubedila da se, zbog hladnoće, ipak upute u kamp.

Prema informacijama televizije M1, večeras je u Morahalomu, a granci sa Srbijom, i premijer Mađarske Viktor Orban, u pratnji ministra Janoša Lazara, koji je obišao radnike angažovane na izgradnji zida duž granice.

M1 takođe izveštava da se nesmetano odvija transport izbeglica vozom ka Heđešhalomu, na mađarsko-austrijskoj granici, i dalje ka zapadu, te da nema znakova da će Austrija uskoro zatvoriti granicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Haos u Mađarskoj: Deo izbeglica ide u Reske autobusima, ostali sede na putu

Izvor: Večernje novosti, 07.Sep.2015

SUBOTICA - Mađarska policija uspela je da ubedi deo izbeglica koji su krenuli peške ka Budimpešti da se vrate nazad autobusima u centar za registraciju kod Reskea, dok njih 70 do 80, prema poslednjim informacijama, odbija da uđe u autobuse i posedalo je na put, javlja Mađarska televizija M1....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.