Opsada u Omarskoj: Mještani ne daju autoput preko svojih kuća (FOTO)

Izvor: Capital.ba, 16.Feb.2024, 12:31

Opsada u Omarskoj: Mještani ne daju autoput preko svojih kuća (FOTO)

PRIJEDOR – Od jutros traje opsadno stanje u zaseoku Sekulići kod Omarske oko kuća mještana koji se protive eksproprijaciji njihovih kuća na trasi autoputa Banjaluka – Prijedor. Najmanje 20 policajaca obezbjeđuje lice mjesta dok se čeka dolazak vještaka Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP) koji bi, prema najavi, trebalo na silu da izvrši eksproprijaciju kuće Olivera Rubina i Neđeljka Rubina. Oni se trenutno nalaze ispred svojih kuća i ne dopuštaju nikome >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << ulazak, dok policija zaustavlja sve koji tim putem prolaze. S obzirom na to da je policija pustila našeg novinara da priđe ogradi, Neđeljko Rubin je rekao za portal CAPITAL da će prije pasti krv nego što će ikoga pustiti u dvorište da mu oduzme kuću. “Ne dam da uđu, džaba dolaze. Ne pristajemo na eksproprijaciju”, kaže Ribin. Na njegovoj ogradi istaknut je transparent na kojem piše: “Autoput da, preko naših kuća ne”. Saznajemo i da je Radojica Cvijić, jedan od komšija koji je došao da podrži Rubina i  parkirao automobil ispred ograde, uhapšen i odveden u policijsku stanicu. Dolazak vještaka najavljen je u 11 časova. Podsjećamo, CAPITAL je ranije pisao da su, pet godina nakon što je Vlada RS sa kineskom firmom „Shandong Hi-Speed International“ (SDHS) potpisala ugovor o koncesiji za izgradnju auto – puta Banjaluka – Prijedor, imovinski odnosi daleko od riješenih i da Srpskoj prijeti i plaćanje milionskih penala zbog neispunjavanja obaveza. Radove i izdavanje građevinskih dozvola značajno koče desetine sporova i nepristajanje mještana Omarske, Lamovite, Bistrice i Verića na prodaju imovine. Naime, brojni mještani se protive izgradnji puta i odbijaju da prodaju kuće. Kažu da je planirano rušenje 53 njihova domaćinstva, a da trasa ugrožava još najmanje 90 kuća, a većina je zatražila sudsko odlučivanje u vezi njihove imovine. Jedan od njih je upravo Oliver Rubin pred čijom kućom se trenutno odvija prava drama. CAPITAL: A. Pisarević Чланак Opsada u Omarskoj: Mještani ne daju autoput preko svojih kuća (FOTO) се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Vještaci napustili Omarsku, mještani spriječili eksproprijaciju (VIDEO)

Izvor: Capital.ba, 16.Feb.2024

PRIJEDOR – Predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP) nisu danas uspjeli da uđu u dvorište Neđeljka i Olivera Rubina kako bi izvršili eksproprijaciju njihovih kuća na trasi autoputa Banjaluka – Prijedor. Foto: Capital.ba Podsjećamo, u zaseoku Sekulići...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.