Nedostatak autoputeva usporava ravnomeran razvoj

Izvor: S media, 04.Jul.2010, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak autoputeva usporava ravnomeran razvoj

Srbiju je potrebno premrežiti regionalnim autoputevima i brzim saobraćajnicama, jer njihov nedostatak značajno usporava ravnomeran privredni razvoj naše zemlje, izjavila je danas ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović.

Kalanović kaže da će tender za autoput Pojate-Preljina biti raspisan do 1. avgusta.

Ona je kazala da je u idućoj godini, u okviru realizacije programa predviđenih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << NIP - om, najvažnija izgradnja modernih puteva na relaciji Pojate - Preljina, Paraćin - Zaječar, Ruma - Šabac i Kragujevac - Batočina.

"Na koridoru 10 su Subotica, Novi Sad, Beograd, Niš, Leskovac, Vranje i Pirot. Međutim, Kruševac, Kraljevo, Šabac, Loznica i Zaječar su daleko od autoputeva. Ovaj projekat treba da pruži šansu tim gradovima", istakla je Kalanovićeva, uz napomenu da samo na pravcu Pojate - Preljina živi oko pola miliona ljudi.

* Od Pojata do Preljine biće klasičan autoput sa ukupno šest traka, na pravcu Paraćin - Zaječar brza saobraćajnica sa po dve trake, kao i od Rume do Šapca i Kragujevca do Batočine

Kalanovićeva je kazala da će ti moderni putevi, kojima treba povezati Koridor 10 i budući autoput Beograd - Južni Jadran (Koridor 11), imati različite profile.

Od Pojata do Preljine biće klasičan autoput sa ukupno šest traka, na pravcu Paraćin - Zaječar brza saobraćajnica sa po dve trake, kao i od Rume do Šapca i Kragujevca do Batočine, rekla je ministarka.

"Ako to zadovoljava Kragujevac, koji će u narednom periodu da proizvodi između 200 ili 300 hiljada automobila (godišnje), mislim da će to biti dobra mera i za Zaječar i za Šabac", navela je Kalanovićeva.

Za projektovanje autoputa Pojate - Preljina biće, prema njenim rečima, raspisan tender do 1. avgusta, a do septembra i za autoputeve Paraćin - Zaječar i Ruma - Šabac. Izgradnja tih deonica se u potpunosti finansira iz budžeta Ministarstva za NIP, koje je zaduženo za kompletnu realizaciju projekata.

Kalanovićeva je rekla da su trenutno prioriteti deo od Pojata do kraja obilaznice oko Kruševca i od Čačka do Mrčajevaca, jer je tu spoj sa putem koji ide prema Kragujevcu.

"U ovom trenutku postoje preduslovi, u planovima detaljne regulacije opština i prostornom planu Srbije, koji nam daju mogućnost da do 1. avgusta raspišemo tender za projektovanje na ta tri sektora", objasnila je ministarka.

* Kalanovićeva je rekla da su trenutno prioriteti deo od Pojata do kraja obilaznice oko Kruševca i od Čačka do Mrčajevaca, jer je tu spoj sa putem koji ide prema Kragujevcu

Kalanovićeva je najavila, govoreći o obnovi puta Novi Pazar - Sjenica - Aljinovići, da će taj posao biti potpuno završen u narednih godinu i po dana. Ona je rekla da je to jedan od najdužih i najvažnijih puteva u tom delu zemlje, zbog veze sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i centralnom Srbijom.

"Činjenica da u Sandžaku imamo veliki problem sa putnom infrastrukturom, a naš je cilj da se i taj deo Srbije intenzivnije razvija", navela je ministarka.

Ona je ocenila da je Transport master plan za Srbiju, koji je prošlog meseca usvojio Nacionalni savet za infrastrukturu, odličan osnov za dalji infrastrukturni razvoj, jer je Srbija konačno dobila sveobuhvatnu strategiju razvoja svih vrsta saobraćaja, čiju su izradu pomogli najveći evropski stručnjaci.

"Kada se pogledaju prioriteti koje je postavio Master plan i oni koje je postavio Nacionalni savet za infrastrukturu može se videti da se malo razlikuju. Na primer, autoput Pojate - Preljina u Master planu je drugi prioritet, a Nacionalni savet je kao drugi prioritet uspostavio Koridor 11", rekla je ministarka za NIP.

To znači da Nacionalni savet ima svoje kriterijume i parametre koji su zasnovani na suštinskim interesima zemlje, a to su ravnomerniji regionalni razvoj i zadržavanje stanovnika u devastiranim područjima, ukazala je Kalanovićeva.

Ona je istakla da se to naročito odnosi na istočnu Srbiju, gde bi razvojem infrastrukture trebalo zadržati stanovništvo i vratiti one koji su otišli iz tog dela naše zemlje.

Na taj način, ističe ministarka, mogu se povećati potencijali za ulaganje u privredu, privući strani investitori i u učiniti da se građani tih područja "osete istinski jednakim u celoj Srbiji."
Pogledaj vesti o: Zaječar,   Subotica

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.