Kredit EBRD za Koridor 10 od 150 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kredit EBRD za Koridor 10 od 150 miliona evra

BEOGRAD - Vlada Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su danas ugovor o zajmu od 150 miliona evra za izgradnju dve deonice na panevropskom Koridoru 10 kroz Srbiju, na autoputu od Niša do Dimitrovgrada.

Ministarska finansija Srbije Dijana Dragutinović kazala je nakon potpisivanja ugovora da je kredit za dve deonice na autoputu od Niša do Dimitrovgrada odobren na 15 godina, sa početkom od četiri godine i da je kamata šestomesečni euribor plus jedan odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godišnje.

"Što se Srbije tiče, projekat `Koridor deset` je nešto što će sigurno najviše pomoći privredi i njenom povratku na putanju održivog rasta", dodala je Dragutinovićeva.

Srbija je, prema njenim rečima, za izgradnju "Koridora deset", koji je važan regionalni pravac, od EBRD, Evropske investicione banke i Svetske banke tražila 1,2 milijarde evra za 792 kilometra autoputeva koji ovu zemlju povezuju sa Grčkom, Makedonijem i Bugarskom na jugu i Hrvatskom, Mađarskom i zemljama EU na severu.

Ona je kazala da se očekuje da će krajem godine biti potpisan sporazum sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o kreditu za autoput Niš-Dimitrovgrad.

Ranije je najavljeno EIB razmatra da Srbiji odobri kredit od 300 miliona evra za izgradnju deonice Niš-Dimitrovgrad na Koridoru 10.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, iz kredita EBRD finansiraće se deonice od Pirota do Dimitrovgrada i od Crvene Reke do Čiflika, ukupne dužine oko 30 kilometara.

Član Upravnog odbora javnog preduzeća Koridor 10 Nenad Ivanišević kazao je da je autoput od Dimitrovgrada do Niša dugačak 93 kilometra, od čega Svetska banka finansira obilaznicu oko Dimitrovgrada dužine 8,7 kilometara, a deonicu od Čiflika do Pirota od 29 kilometara finansiraće Evropska investiciona banka.

Direktor poslovne grupe za infrastrukturu EBRD Tomas Majer kazao je da ta finansijska institucija želi da kreditima omogući Srbiji da odstrani "uska grla" u infrastrukturi i da učestvuje u strategiji privrednog oporavka Srbije.

Prema podacima Ministarstva za infrastrukturu, Koridor 10 kroz Srbiju dugačak je 835 kilometara, od čega je potrebno završiti oko 300 kilometara. Predviđena vrednost radova od 2008. do 2011. godine je 1,6 milijardi evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.