Gorivo znatno skuplje na autoputu

Izvor: S media, 19.Apr.2011, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo znatno skuplje na autoputu

Na pumpama duž autoputeva gorivo je od dva do četiri dinara skuplje nego na ostalim benzinskim stanicama svih naftnih kompanija.

Cena evrodizela veća je u proseku četiri, a benzina dva dinara po litru. Cena se, doduše, manje razlikuje i od mesta do mesta, pa čak i u naseljima većih gradova.

Skuplje gorivo

Naftaši tvrde da tako šarene cene primenjuju sve međunarodne kompanije, jer su troškovi pumpi na autoputevima veći. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

- Kao i na Zapadu, troškovi pumpi na autoputevima su veći, jer su i državne takse koje se plaćaju veće nego za gradske. Kod nas i do dva puta. Drugo, na gradskim pumpama imate više stalnih mušterija, dok to nije slučaj na pumpama koje se nalaze na autoputevima - objašnjava Borisav Tatić iz Udruženja benzinskih stanica Srbije.

Rđa iz rerne izvor jeftinog goriva?

U Naftnoj industriji Srbije kažu da su takav cenovnik počeli da primenjuju početkom marta u šest regiona Srbije.

- U skladu s tim, cene goriva na benzinskim stanicama NIS su različite i formiraju se u skladu s uslovima koji postoje na određenom delu tržišta. Taj sistem primenjuje većina naftnih kompanija na domaćem tržištu - kažu u NIS.

I u mađarskom MOL kažu da su morali da se prilagode tržištu.

- Cene na benzinskim stanicama predstavljaju odraz cena na ukupnom domaćem tržištu, ali i odraz lokalnih faktora, jer konkurencija postoji i na mikrotržištu - kažu u ovoj kompaniji.

Neki naftaši, međutim, smatraju da cena goriva ne bi trebalo da se razlikuje.

- To što neke kompanije na različitim pumpama imaju različitu cenu dovodi pojedine kupceu u nepovoljan položaj. Oni koji su na autoputu, na primer, ne mogu da tek tako izađu s puta i kupe povoljnije gorivo. Drugo, neko iz Šapca sigurno neće otići u Leskovac da sipa gorivo koje je tamo jeftinije za dva dinara. Tako da sve to liči na diskriminaciju potrošača - smatra Milan Rakić iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi.

(P r e s s)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.