ZIMA UTIČE: Koja se vozila kvare na hladnoć

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2024, 00:50

ZIMA UTIČE: Koja se vozila kvare na hladnoć

Važno je znati...

Automobili na fosilna goriva se češće kvare tokom hladnog vremena od električnih – potvrđuje Viking, norveška služba za pomoć na putevima.

A ako je neko relevantan za ovako nešto, Norvežani svakako jesu. Imaju nekoliko meseci godišnje sneg i niske temperature, a i putevi su im često teško prohodni, što je izuzetno izazovno za automobile.

Tokom ekstremno hladnih uslova na početku ove godine, Viking je imao 34.000 zahteva za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pomoć. Samo 13 posto tih zahteva se odnosilo na električna vozila, uprkos tome što zemlja ima vodeći udeo električnih vozila od više od 24 posto, navodi Jutarnji.hr.

To je zanimljiva informacija u trenutku kad iz SAD-a stižu informacije da električna vozila ne uspevaju da voze, ni da se napune na punjačima u hladnim uslovima. Naime, vlasnici Tesla modela u Čikagu su bili prisiljeni da napuste vozila nakon što nisu uspeli da napune baterije pri temperaturama ispod nule.

Istina jeste da električna vozila mogu da imaju smanjeni domet i teškoće pri punjenju u uslovima smrzavanja. Uz to, istraživanja sugerišu da gubitak dometa može da varira od deset do 36 posto. Tesla je priznao ovaj problem i pružio je savete vlasnicima na svom sajtu.

“Pri hladnom vremenu vozila troše više energije da bi zagrejala bateriju i unutrašnjost, i normalno je videti povećanu potrošnju energije. Ostavljanje vozila priključenog kad god je to moguće i održavanje nivoa napunjenosti iznad 20 posto kad nije priključeno smanjiće uticaj hladnih temperatura”, savetovali su vozače iz Tesle.

Stručnjaci podstiču proizvođače automobila da osmisle više načina za zaštitu baterija u hladnim uslovima i metode za njihovo zagrejavanje pre punjenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.