Veliki rast prodaje električnih automobila

Izvor: Nacionalna klasa, 10.Maj.2017, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki rast prodaje električnih automobila

Prodaja vozila sa električnim pogonom povećana je u Evropi za 38% u prvom kvartalu, dok je tokom čitave prošle godine ostvaren rast za 2,9%. Dobrom rezultatu najviše je doprineo rast popularnosti Renaultovog modela Zoe u Nemačkoj i Šapniji.

U prvom kvartalu prodato je ukupno 32.627 električnih vozila u zemljama Evropske unije, Norveškoj i Švajcarskoj, saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila, sa sedištem u Briselu.

Ovakav rast ipak nije na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << prodajnih rezultata u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je prodaja električnih vozila povećana za čak 49% i dostigla 40.700 jedinica u prva tri meseca ove godine.

Proizvođači se utrkuju da prošire svoju ponudu električnih vozila, kako bi ispunili sve oštrije propise o emisijama i ponudili alternativu dizelskim modelima posle efere u kojoj se našao Volkswagen. Ipak, prodajni rezultati nisu na nivou koje automobilska industrija želi da postigne, najviše usled zabrinutosti vozača za automoniju vozila sa baterijama i visokih cena.

Vlade su reagovale uvođenjem podsticaja za kupovinu ovakvih vozila i obećanjima o ulaganjima u infrastrukturu i tehnologiju za punjenje baterija.

Najveći rast prodaje električnih vozila zabeležen je u Nemačkoj, pa je prodato ukupno 5.060 električnih automobila, dok je prošle godine prodato 2.332. U Britaniji je zabeleženo povećanje prodaje za 47%, a u Španiji za 45%. Iako procenti ukazuju na rast popularnosti vozila sa električnim pogonom, ona čine samo jedan odsto ukupnog broja prodatih automobila u Evropi u prvom kvartalu.

Renault je pripremio verziju modela Zoe po ceni od 23.600 EUR i autonomijom od 400km sa jednim punjenjem. Prethodni model mogao je da pređe 260km.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.