Vaš auto neće dozvoliti da ga vozite pijani

Izvor: Economy.rs, 15.Jun.2015, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaš auto neće dozvoliti da ga vozite pijani

Za 5 godina automobili neće hteti da se upale ako prepoznaju da su vozači pod uticajem alkohola.

Alkohol je i danas jedan od najvećih uzročnika fatalnih saobraćajnih nesreća, pa je jedna studija organizacije "National Highway Traffic Safety Administration" (NHTSA) u SAD-u 2013. godine ukazala da svaki dan 23 osobe u toj zemlji izgubi život zbog pijanih vozača.

Uprkos brojnih promotivnih akcija u stilu "Ako piješ ne vozi, ako voziš ne pij", te pokušaja mnogih udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Economy.rs << i organizacija da podignu svest ljudi o tom problemu, alkohol i dalje uzrokuje fatalne saobraćajne nesreće, jer većina vozača za sebe i dalje misli da nekoliko piva neće uticati na njihove sposobnosti, uprkos činjenici da to svi sprovedeni testovi demantuju.

NHTSA je zato odlučila da potraži rešenje u nauci i tehnologiji, pa je pomogla u razvoju sistema DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety) koji koristi posebne dodirne površine, recimo na tasteru za paljenje automobila, koji na vozačevu kožu prsta emituju infracrveno svetlo.

Deo svetla se reflektuje od površine kože, gde ga prikuplja senzorski sistem. Svetlo sadrži informacije o jedinstvenim hemijskim svojstvima kože, uključujući koncentraciju alkohola u krvi (BAC). Ako sistem detektuje nivo BAC-a veći od dopuštenog, vozilo se neće moći upaliti.

Druga funkcija koju testira DADSS, meri koncentraciju alkohola iz daha vozača, s tim da vozač ne mora disati u neki uređaj kao pri policijskoj kontroli, već prirodno diše, a sistem je dovoljno osetljiv da u dahu prepozna nivo BAC-a.

NHTSA kaže da će oba sistema biti spremna za ugradnju u vozila do 2020. godine, no do tada će trebati doneti nove propise po kojima će njihova ugradnja biti obavezna za sva vozila.



(Economy.rs, 15. jun 2015.)

Nastavak na Economy.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Economy.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Economy.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.