Umberto Eko uporedio džihadiste s nacistima

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jan.2015, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umberto Eko uporedio džihadiste s nacistima

RIM - Italijanski filozof i pisac Umberto Eko u četvrtak je džihadiste iz organizacije Islamska država (IS) usporedio s nacistima jer dijele "apokaliptičnu želju da zavladaju svijetom".

"Ne bi bilo pravedno govoriti o svim muslimanima na temelju IS-a kao što ne bi bilo korektno suditi o hrišćanstvu na temelju metoda kakvima se služio Čezare Bordžija", rekao je Eko za italijanski dnevnik "Corriere della Sera". "No, može se zacijelo govoriti o IS-u koji je novi oblik nacizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sa svojim metodama istrebljenja i apokaliptičnom željom da zavlada svijetom."

Autor remek djela "Ime ruže" takvu je ocjenu dao nakon napada na redakciju satiričkog nedjeljnika "Charlie Hebdo" u kojem je ubijeno 12 osoba uz povike "Alahu Akbar".

"Rat je u toku i u njemu smo do grla", tvrdi Umberto Eko koji je u ponedjeljak proslavio 83. rođendan, a u petak će objaviti novu knjigu političke fikcije o 90-im godinama naslovljenu "Numero Zero" (Broj nula).

Sadašnje stanje Eko je uporedio s bombardiranjima u doba Drugog svjetskog rata koja je iskusio u mladosti kada je "bomba prijetila svakog trenutka".

Podsjetio je da je na problem masovne migracije upozorio prije 30 godina kada je napisao: "Ako ne pronađemo novu ravnotežu, krv će poteći".

"Zapadna civilizacija, bez obzira ima li ili nema snage podržati taj proces, nalazi se pred kolosalnim procesom seoba kao što se dogodilo rimskoj civilizaciji", rekao je Eko, a prenosi Hina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.