Ukinuti popusti za taksi usluge

Izvor: B92, 03.Jun.2011, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuti popusti za taksi usluge

Beograd - Sva taksi udruženja u gradu uvešće do srede jedinstvenu cenu prevoza i ukinuti popust na telefonski poziv, odlučile su gradske vlasti.

Rešenjem je definisano da start košta 140 dinara, kilometar u prvoj tarifi 55, a u drugoj 70 dinara. Taksi udruženja su, kako saznajemo, prihvatila ovu odluku.

Izmene i dopune Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju stupile su na snagu 17. maja i njima se lokalnim samouprava nalaže da odrede jedinstvenu cenu taksi prevoza.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Gradski čelnici su obavili, kako kažu, niz konsultacija, pre svega sa Ministarstvom infrastrukture i sudijama za prekršaje da bi pre dva dana doneli i zvanično rešenje o ukidanju popusta. Istog dana imali su sastanak sa predstavnicima svih taksi udruženja na kojem su im dali rok do sledeće srede da se prilagode zakonu.

"Do tada bi trebalo sva taksi udruženja da ukinu popust. Ako to ne učine, gradska saobraćajna i tržišna inspekcija pisaće im prekršajne prijave, a kazne su enormne. Za nepoštovanje odluke o jedinstvenoj ceni taksi udruženja mogu dobiti kaznu od 300.000 do milion dinara", ističe Dejan Mali, član gradskog veća zadužen za saobraćaj.

Iako će ukidanje popusta uticati na rad taksista, zbog ove mere najviše su ogorčeni putnici. U Gradskoj upravi, međutim, kažu da će cena taksija "tek po ukidanju popusta biti realna”.

"Pre mesec i po dana gradske službe utvrdile su da postoje uslovi za povećanje cene taksija pošto je, primera radi, poskupelo gorivo. Ali odbili smo to povećanje baš zato što smo znali da se donosi novi zakon na osnovu kojeg će biti ukinut popust. To praktično znači da građani nisu ništa izgubili jer bi popust na nove veće cene bio jednak sadašnjoj jedinstvenoj ceni taksija", kaže Mali.

Na svako pitanje o zakonitosti ukidanja slobodnog formiranja cena, Mali upućuje na zakonodavca, navodeći da grad samo usklađuje svoja rešenja sa zakonom.

Iako imaju rok još pet dana da ukinu popust, Beogradski, Pink, Taksi bel i Nacionalni taksi već mesec i po dana voze po jedinstvenoj ceni. U Žutom taksiju od danas je ukinut popust na poziv. "Imamo dogovor sa ostalim udruženjima da do srede svi ukinemo popust, a mi smo se odlučili da to učinimo danas. Očekujemo da sve asocijacije poštuju dogovor", kaže Vlada Ivetić iz Žutog taksija.

Izvor - BlicOnline

Da li taksisti uz nove tablice više zarađuju?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.