Terenski Golf II za 650 evra

Izvor: B92, 22.Jul.2021, 16:58

Terenski Golf II za 650 evra

Ne, ovo nije ona terenska Golf Country verzija razvijena u saradnji sa austrijskom firmom Steyr-Daimler-Puch, pišu polovniautomobili.

Ovo je u potpunosti uradi sam“ projekat gospodina Nenada Varićaka iz sela Dužine (oko 40 km od Vršca i 50 km od Zrenjanina) u opštini Plandište.

Ukoliko vas zanima kako izgleda, fotografije možete pronaći OVDE

Prepravka je urađena kako iz realne potrebe, tako i iz hobija, odnosno zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slobodnom vremenu tokom zime, kada poljoprivrednici nemaju mnogo posla.

Naime, Nenadu je bilo potrebno neko jeftino i praktično vozilo kojim bi mogao da ide u polje. Ali to nije jedini razlog.

On poseduje i Mitsubishi Pajero Sport, kojim je jedne godine učestvovao u džipijadi u tom kraju. Nažalost, uslovi na putanji kojom se vozilo nisu bili baš laki, pa je Mitsubishi završio sa polomljenim prednjim i zadnjim branikom, a bilo je tu još oštećenja.

Učešće na džipijadi nije baš jeftina zabava. Zato je Nenad kupio Golfa „dvojku“ i preradio ga tako da može da služi i u praktične svrhe, odnosno da može njime da ide po zemljanim putevima između njiva, ali i da može bez straha od skupih oštećenja da uživa u džipijadi.

Naravno – ovaj Golf nema pogon na svim točkovima, blokade diferencijala i reduktor, snažan dizel motor i slično. Međutim, zahvaljujući ovakvim prednjim točkovima i velikom klirensu, odnosno visini, može da savlada razne prepreke i negostoljubive puteve.

Što se tiče prednjih guma, ne znamo da li su od traktora, motokultivatora ili neke druge mašine. Jednostavno, odgovarale su po dimenzijama, bile su nove i „šara“ je bila taman kakva treba da bude za teške uslove kojima je ovaj auto namenjen.

Felne su 15-ice. Ubačeni su distanceri od 2 cm kako bi nove gume mogle da stanu bez rizika da nešto dodiruju.

Prednje vešanje je podignuto tako što su u opruge ubačene još jedne zadnje opruge od Golfa. Amortizeri su ostali fabrički.

Zbog ovog podizanja morale su da se produže i poluosovine. To je postignuto uz pomoć strugara koji je napravio posebne čaure, pa je uz malo zavarivanja sada sve na odgovarajućim dimenzijama.

Podizanje zadnjeg vešanja je odrađeno drugačije. Nećemo ulaziti u detalje, ali tu su sada između ostalog duži amortizeri.

Do sada ste verovatno pretpostavili da ovaj auto ne može da se registruje. Previše je izmena na njemu, tako da ne bi pomogli ni neki atesti, ispitivanja i slično. Dakle, namenjen je isključivo vožnji van javnih puteva.

Krovni nosač je najverovatnije od neke Zastave. Takođe je dodatno prerađen. Na njega je dodato i malo ozbiljnije LED osvetljenje za vožnju van naselja po mrklom mraku.

Napred vidimo „bull bar“ namenjen Ladi Nivi.

Napolje je izbačen i usis za vazduh kao kod pravog terenca. U enterijeru ništa nije dirano – kabina je kao i kod svakog drugog Golfa.

Motor je atmosferski dizelaš od 1.600 „kubika“ i 53 KS. Nije baš snažan, ali pozitivno je to što je nedostatak turbo punjača jedna briga manje po pitanju kvarova. I motor i menjač su fabrički - bez izmena.

U međuvremenu je zbog korone džipijada otkazana, a tu su još neki razlozi, pa je Nenad odlučio da ga proda. Može i zamena za auto, neki terenac, motocikl ili poljoprivredne mašine uz njegovu doplatu.

U slučaju da se Golf ne proda, na zimu će opet da se radi na njemu. Možda će dobiti nosač rezervnog točka pozadi, kao kod pravih terenaca, zaštitu pragova (od Lade Nive) i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.