Taksistima dozvole na po godinu

Izvor: B92, 05.Avg.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksistima dozvole na po godinu

Nova gradska odluka u auto-taksi prevozu grada Beograda je u pripremi, a očekuje se da u septembru bude na raspravi u Skupštini grada. Grad će predložiti da taksi dozvole traju godinu dana i da se moraju obnavljati posle isteka važenja, da vozilo ne sme imati volan na desnoj strani, a da klima-uređaj bude obavezan u svakom vozilu.

- Nova odluka je u pripremi i trebalo bi da bude na raspravi u Skupštini za nešto više od mesec dana. Naravno, sve će pratiti donošenje novog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << republičkog zakona o prevozu u putničkom saobraćaju i odluka će biti usklađena sa njim. Ide se na to da se malo ublaže kriterijumi za obavljanje taksi delatnosti, ali i poprave manjkavosti stare odluke iz 2005. godine - kaže Aca Đukić, pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz zadužen za taksi delatnost.

U izradi nove odluke učestvuje radna grupa koju je oformio gradonačelnik Dragan Đilas pre dve godine. Ima 10 članova, a među njima su i predstavnici taksi udruženja.

Kako saznajemo, u igri je na desetine novih predloga, ali je sigurno da će grad predložiti da taksi dozvole traju godinu dana. Pretpostavka je da se time želi postići veća ozbiljnost taksi preduzetnika, jer dozvolu ne bi mogao da produži onaj ko u tom periodu čini prekršaje, kazni ga inspekcija i tome slično.

Drugi predlog je da taksista ne može da vozi automobil pravljen za englesko tržište, odnosno ima volan na desnoj strani kabine.

- Time pre svega želimo da povećamo bezbednost jer se dešava da putnici pri izlasku iz vozila neretko izlaze na sam kolovoz - objašnjava Đukić.

Izvesno je i da taksista neće moći da nema klimu u vozilu. Klime i sada, iako nisu "pod moranjem”, taksistima donose privilegije. Na estetskom pregledu dobijaju više bodova, a po još važećoj odluci sa 80 i 100 poena na pregledu mogu da taksiraju na aerodromu, autobuskoj ili železničkoj stanici. Nezvanično, tri četvrtine od 8.000 registrovanih taksista u gradu trenutno ima klime.

- Izmenama i dopunama zakona o prevozu u drumskom saobraćaju taksisti su mnogo dobili, a sada treba da ulažu u sebe. Naravno da svako vozilo treba da ima klimu, to treba da bude standard - kaže Teodor Gaćeša, vlasnik "Pink taksija”. On dodaje da postoje još neka nerešena pitanja za koja će se zalagati predstavnici taksista u radnoj grupi pri donošenju konačnog teksta odluke. Na primer, taksisti će tražiti da se ilegalcima oduzimaju vozila, a ne samo tablice kao do sada.

- Dugo imamo nerešenu priču oko divljeg taksiranja. Obavezno bi trebalo da im se oduzima automobil kada ih zateknu u prekršaju i rade bez dozvole - kaže Gaćeša.

Predlozi grada

1. Obnavljati dozvole na svakih godinu dana

2. Volan samo sa leve strane vozila

3. Svi automobili da imaju klima-uređaje

Predlozi taksista

1. Nelegalnim prevoznicima oduzimati automobile

2. Protiv jedne boje za sva vozila

3. Rigoroznije kažnjavanje prekršilaca

Protiv jedne boje na vozilima

Ranijim raspravama na temu "kako poboljšati kvalitet taksi delatnosti” često se pominjalo i to da bi sva taksi vozila trebalo da budu jednake boje. Stara odluka je propisivala da to treba da se uvede najkasnije do kraja 2012. godine, a šta će stajati u novoj odluci ostaje da se vidi. - Farbanje automobila je veliki izdatak, košta od 450 do 500 evra, i bićemo protiv eventualnog propisa da svi treba da imamo vozila iste boje - kaže Teodor Gažeša iz "Pink taksija”.

Izvor - BlicOnline

Ukinuti popusti za taksi usluge

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.