Svemirske disk kočnice: Lakše su i bolje se hlade

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 16:08

"Svemirske" disk kočnice: Lakše su i bolje se hlade

Dizajnirao ih je inženjer NASA u periodu kada je bio u karantinu zbog pandemije koronavirusa.

Džonatan Li, inženjer konstrukcijskih materijala u NASA centru za svemirske letove Maršal u Hantsvilu u Alabami, bio je u karantinu zbog pandemije koronavirusa. Pošto nije imao šta da radi, fokusirao se na sistem za kočenje automobila.

Kada radite na sistemima koji se koriste u svemiru, verovatno imate ideju kako da poboljšate sisteme koje koristimo u svakodnevnom životu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Upravo je tako Li razmišljao o dizajnu postojećih sistema kočnica.

Nova postavka ima jedan disk sa nizom malih kanala oko centralnog čvorišta, za razliku od konvencionalnog rešenja sa dva diska. Dok se okreću, uvlače vazduh i usmeravaju ga preko površine diska, gde pločice kočnica dolaze u kontakt. Vazduh hladi rotor, kao i kočione pločice i čeljusti.

Hlađenje je poboljšano za 30 odsto, a smanjena je i težina kočnica, piše Revijahak.

Kompanija Orbis Brakes je usvojila ovaj dizajn sistema za kočenje. Prvi u liniji proizvoda je NextWave za automobile visokih performansi. Zatim stižu još dve linije, LightWave i CarbonWave (isključivo za električna vozila).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Disk kočnice by NASA: Lakše su i brže se hlade

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2024

Džonatan Li, inženjer konstrukcijskih materijala u NASA centru za svemirske letove Maršal u Hantsvilu u Alabami, bio je u karantinu zbog pandemije koronavirusa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.