Šta ako se zamrzne ručna kočnica?

Izvor: B92, 27.Jan.2022, 15:49

Šta ako se zamrzne ručna kočnica?

Da je došlo do zamrzavanja kočnice primetićete najpre ako vratite ručicu kočnice bez većeg otpora, odnosno ako osetite da je napetost u ručici kočnice popustila.

Većina vozača prilikom parkiranja će aktivirati ručnu kočnicu. Međutim, mnogi nemaju mogućnost da u ovim hladnim danima ostave vozilo u garaži, dok na otvorenom treba računati na temperaturni minus.

Hladnoća vlasnicima automobila stvara brojne probleme, uključujući zahtevnije uslove za vožnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i otežano startovanje motora ukoliko im je oslabio akumulator, a usled mraza može i da se zamrzne ručna kočnica, piše Revijahak.

Ponekad će se zamrznuti sajla ručne kočnice, a isto može da se dogodi i mehanizmu koji drži točkove nepokretnim, odnosno delovima same kočnice.

Da je došlo do zamrzavanja kočnice primetićete ako vratite ručicu kočnice bez većeg otpora, odnosno ako osetite da je napetost u ručici kočnice popustila.

U tom slučaju, jednostavno, krenite vozilom polako (veoma lagano), napred–nazad. Po nekoliko centimetara, da ne oštetite sistem kočnica.

Ponovite to nekoliko puta. Ukoliko ni nakon toga kočnica ne otpusti, pronađite produžni kabl i na njega povežite fen za kosu. Usmerite topao vazduh prema točkovima koje drži ručna kočnica – obično je to zadnji par, i to bi trebalo da bude dovoljno da ona popusti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.