Slonovi kao 4x4 vozila

Izvor: B92, 08.Apr.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slonovi kao 4x4 vozila

Naučnici sa Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu otkrili su da noge slonova funkcionišu na istom principu kao vozila sa pogonom na sva četiri točka.



Ostale četvoronožne životinje služe se zadnjim nogama za pokretanje prema napred dok im prednje noge služe za zaustavljanje, odnosno kočenje.

Kod slonova, međutim, sve četiri noge su "pogonske", poput točkova kod vozila 4x4, odnosno sa pogonom na sva četiri točka. Svaka noga nezavisno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deluje svojom snagom, bilo za kretanje napred bilo za kočenje.

"Slonovi koriste prednje i zadnje udove kako za zaustavljanje tako i za ubrzavanje, ne raspoređujući te funkcije na udove kao što rade ostali četvoronošci, kako se ranije smatralo", izjavio je doktor Džon Hatčinson koji je rukovodio istraživanjem.

Naučnici su analizirali pokrete nogu šest mladih azijskih slonova tokom trke i laganog hoda koristeći se usporenim snimcima u 3D tehnici.

Pročitajte više o vozilima sa pogonom na sva četiri točka:

2011 Subaru Impreza WRX

Lamborghini Gallardo LP570-4

Škoda Superb Combi

Nissan Juke

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.