Saobraćajno vaspitanje već od predškolskog doba

Izvor: B92, 27.Okt.2014, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Saobraćajno vaspitanje već od predškolskog doba"

Srpski Komitet za bezbednost saobraćaja smatra da je još od predškolskih ustanova neophodno edukovati mlade, a da u škole treba uvesti predmet saobraćajno vaspitanje i obrazovanje kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća.

Direktor tog komiteta, Damir Okanovć, apelovao je na državne organe da obezbede i sprovedu edukativne aktivnosti među mladima jer smatra da je osnovi problem u Srbiji nizak stepen svesti učesnika u saobraćaju.

On je rekao i da bi saobraćajno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrazovanje i vaspitanje trebalo uvesti u predškolske ustanove i osnovne i srednje škole za generacije koje dolaze.

Okanović je istakao i da su Srbiji potrebne jake medijske kampanje za osnovne faktore koji utiču na stradanja na srpskim drumovima - veliku brzinu, nevezivanje pojasa, konzumiranje alkohola i nenošenje zaštitne kacige.

"Važno je i da država obezbedi bezbedne puteve jer i dalje imamo veliki problem sa nebezbednim saobraćanicama", smatra on.

Okanović je apelovao i na učenike u saobraćaju da "učine prvi korak u poštovanju samog sebe" a to je da vežu pojas kada uđu u vozilo. On je napomenuo i da se to odnosi i na vozače i suvozače, a podjednako je važno da i putnici na zadnjem sedištu vežu pojas.

Okanović je kazao i da u cilju veće bezbednosti tokom zime, treba kupovati nove, a ne polovne zimske pneumatike, kojih ima u velikim količinama na tržištu Srbije.

Prema njegovim rečima, dubina šare na polovnim gumama, što većina vozača gleda, nije garancija da je ta guma kvaltietna i da nema neku drugu deformaciju u sebi.

Izvor: B92, Tanjug

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.