ŠTA AKO GROM UDARI U ATOMOBIL? Bitno je da se pridržavate OVOG PRAVILA

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 12:22

ŠTA AKO GROM UDARI U ATOMOBIL? Bitno je da se pridržavate OVOG PRAVILA

Snažan strujni udar može da izazove i korodiranje lima.

U proteklom periodu, građani Srbije često se susreću sa vremenskim nepogodama. Za ljude koji su često za volanom važno je da znaju neke stvari, kad je u pitanju vožnja tokom grmljavine.

Vozač i putnici su sigurni, ali neki slučajevi pokazuju da će vrlo verovatno stradati elektronika u automobilu, a snažan strujni udar može da izazove i korodiranje lima, odnosno pucanje boje. Ono što je sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << elektricitet se širi eksterijerom automobila i završava u zemlji (sistem Faradejevog kaveza).

Kada se nađete usred oluje ne dirajte metalne delove automobila ili unutrašnji deo okvira. Ako i nema kiše, zatvorite sve prozore u automobilu. U slučaju udara groma preporučuje se da parkirate vozilo sa strane, isključite motor i neko vreme izbegavate dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, a takođe i radija, odnosno infotejmenta. Posledica po vaše zdravlje ne bi trebalo da bude.

Takođe, ako imate kabriolet, navucite krov i to bi trebalo da bude dovoljno, odnosno automobil će biti zaštićen po principu Faradejevog kaveza.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.