Rusi povećali proizvodnju automobila, ali imaju jedan problem

Izvor: B92, 23.Jul.2023, 17:48

Rusi povećali proizvodnju automobila, ali imaju jedan problem

Zapadni proizvođači automobila su zbog sankcija obustavili izvoz u Rusiju, koja sada ima problema sa snabdevanjem rezervnim delovima.

Sankcije su osakatile rusku auto-industriju. Zbog nedostatka zapadnih brendova, proizvodnja domaćih automobila u Rusiji je povećana, ali većina novih ruskih Lada stiže na tržište dok istovremeno u prodavnicama za njih nema rezervnih delova.

Statistika je neumoljiva: čak sedamdeset odsto novih modela Lada koje se nalaze u auto-salonima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju neku grešku i nisu u punom voznom stanju, a ako i jesu, nema rezervnih delova na tržištu, upozorilo je Rusko udruženje prodavaca automobila (ROAD).

Eklatantan primer problema sa novim Ladama desio se prošlog meseca, kada na javnom predstavljanju Lade Aure na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu nije proradio najnoviji model namenjen Hermanu Oskaroviču Grefu, predsedniku Sberbanke i značajnom članu ruske elite.

O poteškoćama je javno govorio Aleksej Podskekoldin, predsednik ROAD-a, koji je rekao da, koliko mu je poznato, ima problema sa 70 odsto novih modela:

"Oni su u salonima, ali se ne mogu takvi prodati", rekao je Podskekoldin i objasnio da nedostatak rezervnih delova najviše utiče na navigacione sisteme GLONASS, dugme za pokretanje i na kontrolnu tablu.

"AvtoVAZ je kompanija koju treba moralno podržati. To je naša perjanica, ali ima mnogo problema i treba o njima iskreno govoriti."

Zastupnici čekaju da AvtoVAZ isporuči delove koji nedostaju, a zatim ih instaliraju, što traje nekoliko meseci. Ali proizvodnja i uvoz delova ozbiljno su otežani sankcijama uvedenim Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a zbog nedostatka rezervnih delova radnici u fabrici Lada morali su da budu poslati na prinudni odmor.

Dodatni problem je što su, zbog sankcija, skoro svi zapadni proizvođači automobila prestali da izvoze u Rusiju, koja se suočava sa ogromnim problemima u nabavci rezervnih delova.

Sankcijama se nedavno pridružila i najveći izvoznik japanska Toyota, koja odbija da prodaje polovna vozila Rusiji.

Rusija razmatra tužbe protiv zapadnih proizvođača, ali se u međuvremenu povećava uvoz starog otpada.

Jedan od načina da se zadovolji potražnja je i metod izbegavanja sankcija, kojim se dovoze "olupine", uglavnom iz Jermenije, ali i iz drugih postsovjetskih zemalja, koje se nekako mogu obnoviti, kao što to rade na Kubi sa starim američkim modelima.

Pored toga, ruski dileri nude nova ili malo korišćena kineska vozila kao alternativu. Najpopularniji brend je Omoda, koji već ima više od stotinu prodajnih mesta širom zemlje, ali su popularni i Exeed i Chery.

Inače, cena Lade nove generacije počinje od 1,2 miliona rubalja, što je oko 18.700 evra.

Iz AvtoVAZ-a poručuju kupcima koji čekaju da će poteškoće uskoro prestati i da neće biti problema sa isporukom gotovih vozila. U martu je u Toljatiju pokrenuta serijska proizvodnja poboljšane Lade Veste.

Prema proizvođaču, osnovni Comfort paket će nuditi više opreme, ali ona nije detaljno navedena.

Poznato je samo da ima prednju i zadnju LED optiku, dva vazdušna jastuka, ABS sistem, volan sa podešavanjem po visini i dubini, električne podizače stakala i "klimu". Jedini problem je što nije sigurno da će automobil moći da se vozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.