Prekretnica: SUV vozila pregazila sva ostala

Izvor: B92, 05.Dec.2023, 10:24

Prekretnica: SUV vozila "pregazila" sva ostala

Prosečna masa automobila porasla na rekordnih 1.500 kg.

Prema nedavnom izveštaju Globalne inicijative za efikasnost transporta (GFEI), SUV vozila su prvi put prošle godine po prodaji u svetu nadmašila sve druge karoserijske oblike automobila i činila su 51% globalnog tržišta. Kao rezultat toga, prosečna masa vozila porasla je na rekordnu vrednost od 1,5 tona.

Veća masa u pokretu – to ne znači samo veći rizik od nesreća, već i veću potrošnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energije i veće emisije gasova staklene bašte. Prema izveštaju koji je objavio GFEI, ovo podriva drugačiji, pozitivan trend: svake godine energetski intenzitet vozila, odnosno potrošnja sa istim performansama, opada za više od četiri odsto.

Glavni razlog povećane efikasnosti je prelazak na električni pogon, koji se sada nalazi u svakom sedmom novom automobilu na svetu.

Naročito na tržištima sa visokim udelom električnih automobila kao što su Kina ili Evropa, balans se uspešno poboljšao, posebno od 2020. godine. Da je prosečna veličina vozila ostala ista kao, na primer, 2010. godine, potrošnja energije i emisija CO2 nove flote mogli bi biti 30 odsto niži nego danas, navodi GFEI.

Trend popularnosti SUV vozila poništio je sve prednosti električnih, kao i manjih benzinskih i dizel motora.

"Moramo da se distanciramo od ovih ogromnih vozila", objasnila je Šila Votson iz odbora FIA fondacije, koja je naručila istraživanje od GFEI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.