Predstavljen Danster – prvi ručno izrađen fočanski auto FOTO

Izvor: B92, 16.Feb.2022, 19:08

Predstavljen Danster – prvi ručno izrađen fočanski auto FOTO

Radivoje Radović, tvorac i dizajner prvog fočanskog ručno izrađenog auta „Danster“ predstavio je danas sugrađanima svoje unikatno vozilo.

Radivoje je “Danster“, koga je nazvao po svojim sinovima Danilu i Stefanu, izradio u svojoj oskudno opremljenoj radionici, uz pomoć brusilice i aparata za varenje i od delova koje je sam napravio i oblikovao ili pozajmio od drugih vozila, naprimer, motor i menjač od BMW-a, a pogonski mehanizam od vojnog vozila.

“U radionici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam proveo skoro 1.400 radnih sati, potrošio 140 reznih plata (brusnih ploča), sedam do osam kilograma elektroda, 10 kilograma žice za CO2 aparat, 60 dužnih metara cevi isečenih u skoro 90 komada, a veliku moralnu i finansijsku promoć sam imao od porodice, famije i prijatelja”, kaže Radovan.

Vozilo je sklopljeno za dve godine, namenjeno je za terensku ofroud vožnju, a njegov vlasnik namerava i da ga registruje, nakon što prođe testiranja.

“Prvu test vožnju je imao 4. januara, od tada ga vozim skoro svakog dana i prezadovoljan sam ponašanjem na terenu”, kaže Radivoje i dodaje da se nada da je “na lep i pozitivan način ispromovisao svoj grad”.

On navodi i da je imao ponuda za poslove u inostranstvu, ali da ne želi nikad da napusti svoj grad, več da u njemu proizvodi ovakve vrste vozila, a u planu je električno vozilo.

Da će imati podršku potvrdio je i načelnik opštine Foča Milan Vukadinović,

„Čast mi je što promovišemo novi fočanski brend, remek delo Radivoja Radovića, vrednog, marljivog i porodičnog čoveka, a lokalna zajednica će nastaviti da podržava ovakve mlade ljude i Radovana u njegovom sledećem poduhvatu, novom faočanaskom električnom automobilu“, navodi Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.