Prave mini grad za testiranje robotizovanih automobila

Izvor: B92, 06.Jun.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prave mini grad za testiranje robotizovanih automobila

Univerzitet u Mičigenu izgradiće u toj američkoj saveznoj državi test poligon za ispitivanje samoupravljajućih vozila. Poligon će predstavljati pravi grad u malom koji se prostire na površini od 12 hektara.

Zahvaljujući kompaniji Google, Kalifornija je trenutno centar aktivnosti kada je reč o testiranju robotizovanih automobila. To bi uskoro moglo da se promeni, s obzirom da će u Mičigenu, u kome se nalazi srce američke automobilske industrije, na jesen biti otvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << specijalni poligon za ispitivanje ove vrste vozila.

Poligon će omogućiti simulaciju realnih uslova u vožnji, kako u urbanoj sredini, tako i na autoputu sa četiri trake. U okviru objekta nalaziće se sadržaji koji omogućavaju što verniju simulaciju situacija u kojima se vozila mogu naći prilikom kretanja gradskim ulicama - od nepredvidvih semafora i biciklista, do građevinskih radova na kolovozu i pešaka koji prelaze ulicu na crveno.

Ford je prvi proizvođač koji će testirati robotizovana vozila na novom poligonu, a nakon njega ulicama ovog mini grada kretaće se i prototipovi samoupravljajućih automobila General Motorsa i Toyote.

Iako su vozila koja će koristiti ovaj poligon programirana da se kreću bez pomoći vozača, u ovoj fazi testiranja za upravljačem će se i dalje nalaziti čovek koji će nadzirati test vožnju i po potrebi preuzeti komande automobila.

Pročitajte i druge tekstove o ovoj temi:

Robotizovana vozila ne mogu da prepoznaju saobraćajca

Šta da radimo ako je ovo budućnost automobila?

Ko bi kupio robotizovani auto?

Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Istorija: Woody

Izvor: AutoBlog, 07.Jun.2014, 11:32

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com Ako bi morali da nabrojimo legende američke auto industrije, lista verovatno obuhvatala Ford Model T, muscle cars, kamionete i V8 motore Ali ukoliko ste živeli u američkoj saveznoj državi Kaliforniji tokom 1930tih i 1940tih godina i voleli surfovanje na čuvenim plažama,...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.