Pratite salon automobila u Ženevi na B92.net

Izvor: B92, 03.Mar.2014, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pratite salon automobila u Ženevi na B92.net

84. međunarodni sajam automobila u Ženevi počinje u utorak 4. marta. Ovogodišnji salon trajaće do nedelje 16. marta, a prva dva dana rezervisana su za predstavnike medija. Publika će moći da uživa u premijerama najnovijih modela od četvrtka, 6. marta.

Ženevski auto-salon, koji se tradicionalno održava u prvoj polovini marta, jedna je najznačajnijih manifestacija ove vrste u svetu. Na sajmu učestvuje 250 izlagača iz 30 zemalja, među kojima su sve velike svetske auto-kompanije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kao što ste mogli da pročitate u našim vestima proteklih nedelja, uprkos krizi na evropskom automobilskom tržištu, u Ženevi će biti predstavljen veliki broj najnovijih modela automobila i konceptnih vozila. Organizatori su najavili 146 svetskih i evropskih premijera.

Kao uvod u ženevski salon automobila, u ponedeljak 3. marta biće održan tradicionalni izbor za “Automobil godine”. Za titulu su konkurisali svi modeli koji su se pojavili na evropskom tržištu u periodu od septembra 2012. do septembra 2013. godine, pod uslovom da je njihova planirana godišnja prodaja veća od 5.000 primeraka.

U uži izbor ušli su: BMW i3, Citroen C4 Picasso, Mazda3, Mercedes S klase, Peugeot 308, Škoda Octavia i Tesla Model S.

Na ovogodišnjem salonu biće obeleženo i 90 godina trke 24 sata Le Mana, uz posebnu prateću izložbu na kojoj će biti prikazano 20 trkačkih automobila iz istorije ovog takmičenja.

Među pratećim manifestacijama je i takozvani "Zeleni paviljon", u kome će biti izloženo 65 aktuelnih modela svetskih proizvođača čija je emisija ugljen-dioksida manja od 95 g/km.

Za one koji su u mogućnosti da posete ovogodišnji sajam, kapije će biti otvorene od 6. do 16. marta, svakog radnog dana od 10 do 20 h, subotom i nedeljom od 9 do 19 h. Cena jednodnevne ulaznice je 16 franaka. Organizatori očekuju da će salon posetiti oko 700 hiljada ljudi.

O premijerama i događanjima na 84. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi možete čitati u posebnoj rubrici našeg sajta posvećenoj ovoj manifestaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.