Počela proizvodnja prvog solarno-električnog automobila FOTO

Izvor: B92, 05.Dec.2022, 11:39

Počela proizvodnja prvog solarno-električnog automobila FOTO

Na osnovu prosečne dnevne (gradske) vožnje od 35 km, mogu da prođu i puna dva meseca pre nego što Lightyear 0 ponovo bude morao da se puni preko kabla.

Holandska kompanija Lightyear, koja je provela poslednjih šest godina razvijajući tehnologije za prvo električno vozilo na svetu na solarni pogon, sada je ušla u novu fazu razvoja. Prvi model, Lightyear 0, ušao je u proizvodnju.

Napredak u tehnologiji baterija doveo je do značajnog smanjenja vremena punjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u poslednjih nekoliko godina. Osnivač i izvršni direktor kompanije, Leks Hoefslot, međutim, veruje da će brzi prelazak na električna vozila rezultirati velikim brojem automobila koji će tražiti pristup infrastrukturi za punjenje, a koja se neće povećavati u skladu sa rastom potražnje.

Lightyear automobili na solarni pogon, međutim, neće toliko zavisiti od infrastrukture.

Lightyear 0 se isporučuje sa kablom za punjenje, ali ima i autonomiju koja je uvećana zahvaljujući solarnoj energiji.

Baterija u automobilu ima 60 kWh, što obećava domet od 463 km sa jednim punjenjem. U kombinaciji sa solarnim punjenjem, koje omogućavaju dva zakrivljena panela na kartoseriji vozila, Lightyear 0 može da dostigne i 695 km, kažu u holandskoj kompaniji.

Lightyear se inače udružio sa finskom kompanijom Valmet Automotive za potrebe proizvodnje vozila. Valmet ima više od decenije iskustva u proizvodnji električnih vozila, a njegove prethodne saradnje uključuju velika imena automobilske industrije, kao što su Mercedes Benz, Porsche i Saab.

Za početak, fabrika će proizvoditi jedan automobil nedeljno i ima za cilj da poveća proizvodnju do prvog kvartala 2023.

Lightyear trenutno radi na drugom modelu, za koji se očekuje da će zahtevati još manje pristupa električnim punjačima i da će biti jeftiniji za džepove onih koji žele da ga kupe.

Lightyear 0 inače košta oko 250.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.