Pininfarinin hiperautomobil samo za bogate oči

Izvor: B92, 14.Jul.2018, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pininfarinin hiperautomobil samo za bogate oči

Italijanski proizvođač superautomobila Pininfarina nastavlja da se probija kao novi igrač u ovom segmentu, a novi adut je hiperautomobil PF0.

U kompaniji su i dalje izuzetno tajanstveni u vezi ovog projekata, ali su otkrili nove detalje dizajna.

Skice PF0 pokazuju elegantan nizak kupe sa izduženim vetrobranom i širokim prednjim krilima, te uskim farovima koji se protežu duž celog "nosa" automobile.

"Dizajn PF0 predstavlja čistoću, lepotu i inovativnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kreirali smo tri nove slike koje vlasnicima daju uzbudljiv pogled na dizajnerske karakteristike koje ćemo predstaviti na ovom neverovatnom hiperautomobilu", rekao je direktor dizajna kompanije Luka Borgunjo.

Pininfarina je ime u auto-industriji stekao upravo kao dizajnerska kuća, ali od kako je kompaniju 2015. kupio indijski gigant Mahindra postepeno fokus prebacuje na proizvodnju automobile.

Na poslednjih nekoliko velikih sajmova Pininfarina je predstavio nekoliko koncept vozila, a ove godine se i definitivno uključio u proizvodnju električnih superautomobila.

PF0 će pokretati četiri elektromotora sa oko 2.000 KS, ubrzava 0-100 km/h za manje od dve sekunde uz maksimalnu brzinu 402 km/h. Najavljeno je da će baterije imati domet od skoro 500 kilometara.

Pininfarina nema nameru da bude proizvođač "običnih" automobila. PF0 neće moći uživo da vide obični "smrtnici", već samo oni sa dubokim džepom.

Predstaviće ga tokom Auto nedelje u Montereju u avgustu, a biće dostupan samo za one koji su sposobni da ga kupe za 2,5 miliona dolara, koliko će da košta.

Testiranja PF0 će početi početkom 2019, kada se očekuju prve špijunske fotografije pravog vozila. Prve isporuke kupcima su planirane za kraj 2020.

Posle PF0, Pininfarina planira da proširi svoju ponudu i na električni SUV, logično. On će biti značajno pristupačniji, oko 185.000 dolara.

Koliko su ozbiljni u svojoj nameri da se probiju u svetu proizvođača superautomobila u Pininfarini su pokazali i dovođenjem bivšeg vozača F1, a sada Formule E Nika Hajdfelda za test vozača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.