Pet načina da sačuvate gorivo kad vozite na rezervi

Izvor: B92, 15.Dec.2023, 13:34

Pet načina da sačuvate gorivo kad vozite "na rezervi"

Koliko vam se puta desilo da vozite na rezervi? Evo pet saveta koje možete da iskoristite da vam automobil izdrži bar do naredne pumpe.

1. Isključite klimu u vozilu

Kad vam je bitan svaki mililitar goriva, isljučivanje klime u kabini može da vam pomogne da smanjite opterećenost motora. Sa druge strane, nasuprot široko rasprostranjenom mišljenju, isključivanje stereo sistema neće napraviti nikakvu razliku.

2. Izbegavajte naglo ubrzanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ako primetite da vam ponestaje goriva, možete doći u iskušenje da ubrzate naglo kako biste stigli do prve sledeće benzinske stanice. Međutim, ovo nije najbolje rešenje, jer pritiskanje papučice za gas može vam istovremeno i ubrzati potošnju goriva.

3. Ne vozite velikim brzinama

Kad već govorimo o ubrzanju, dobro bi bilo i da usporite kako biste sačuvali što je više moguće goriva, kad ga već ionako nemate mnogo. Pri brzinama iznad 80 km/h znatno se smanjuje efikasnost vaše potrošnje.

4. Izbegavajte naglo kočenje

Preporuka govori dovoljno sama po sebi - isto kao i naglo ubrzavanje, i naglo kočenje može naškoditi vašim zalihama goriva.

5. Izbegavajte naglo stajanje i kretanje

Lagana vožnja bez stalnih zaustavljanja i polaženja najoptimalnija je kako bi se očuvalo gorivo. Ako možete, birajte takve rute i inače, a naročito kad ste na rezervi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pet načina da sačuvate gorivo kad vozite “na rezervi”

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 16.Dec.2023, 09:46

Koliko vam se puta desilo da vozite na rezervi? Evo pet saveta koje možete da iskoristite da vam automobil izdrži bar do naredne pumpe. 1. Isključite klimu u vozilu Kad vam je bitan svaki mililitar goriva, isljučivanje klime u kabini može da vam pomogne da smanjite opterećenost motora. Sa druge...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.