Na kampovanje motociklom? Ovo morate da znate

Izvor: B92, 31.Avg.2022, 16:59

Na kampovanje motociklom? Ovo morate da znate

Kampovanje motociklom je dodatna aktivnost koja dovodi motociklizam i vas u prisnu vezu sa prirodom, pišu polovni automobili.

Za razliku od kampovanja na koji krećete automobilom ili drugim vozilom sa karoserijom, na motociklu je kampovanje teže organizovati zbog manjka prostora.

Ipak, nije nemoguće. U ovom tekstu objasnićemo osnove moto kampinga, pa možda i vi poželite da se upustite u avanturu.

Ako nije jednostavno, zašto da kampujem motociklom?
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Živimo u vremenu gde se sve odvija brzo, gde se teži lakim i brzim rešenjima. Otvorite neku od aplikacija, ukucate destinaciju, rezervišete smeštaj u par klikova, izvadite platnu karticu i problematika oko smeštaja je rešena. Zašto se zamajavati kampovanjem?

Kampovanje motociklom će od vas zahtevati da bar na jedan ili nekoliko dana budete odvojeni od šablonskog načina na koji provodite vreme.

Moraćete da pronađete prigodan teren za vaš kamp i da svijete privremeno gnezdo. Ako želite da iskusite kako je zaspati sa prvim mrakom pod zvezdama i buditi se mirisom zore, onda pravac na kampovanje motorom.

Za moto kampovanje, iskusni kažu da je to hotel sa milion zvezdica. Misleći na prirodu i zvezdano nebo ispod kojeg kampujete.

Za početak birajte uređena kamping mesta

Ako se odlučite za kampovanje, a pre toga nikada niste kampovali, dobra ideja je da kampujete na uređenom prostoru za tu aktivnost. Kampovanje u divljini zvuči aktraktivno, ali mislite o tome da čak i jednostavne radnje koje se podrazumevaju mogu biti izuzetno komplikovane. Na primer, zapaliti vatru i večerati pa potom se baviti ličnom higijenom. Nije neizvodljivo, ali zahteva veliki asortiman stvari za poneti, a za koje obično nemate mesta na motociklu.

Dakle, za početak izaberite mesta gde imate vode, toalet, stočiće, grill, itd. po mogućstvu bliže naseljima gde možete kupiti obroke. To su tzv. kamp mesta.

Kamp mesta možete jednostavno pronaći pretragom na internetu i za početak to je idealan način da se iskusite kamping turizam na motociklu.

Ako kampujete van tih mesta, vodite računa gde podižete šator. Da li ste na privatnom vlasništvu, ima li opasnosti od divljih životinja, odrona, poplava i sl.

Vremenom, ako vam se kampovanje svidi, postaćete ozbiljan motociklistički nomad kome je motocikl kuća putujuća i malo toga će moći da vas spreči u tome.

Šta sve treba da ponesemo na kampovanje?

Zlatno pravilo kod putovanja motociklom je spakovati se što lakše, odnosno poneti minimalnu količinu prtljaga. Isto važi i kod kampovanja. Treba uzeti u obzir i nosivost motocikla. Svaki pretovar će negativno utičati na sve aspekte motocikla i zahtevaće više energije za putovanje.

Šta poneti? Taj odgovor znate samo vi. Svako od nas ima različite potrebe i želje. Vremenom ćete upoznati lične neophodnosti, ali ako bi listu sveli na osnovne stvari ona bi izgledala ovako:

Na tržištu postoji ogromna ponuda kamp opreme. Kvalitet i cene variraju, ali nije nužno da su skupe stvari uvek najbolje niti da ovakvu opremu obavezno treba kupovati po specijalizovanim moto radnjama jer su obično skuplje. Dobro razmislite pre nego što napravite izbor. Glavni vodić neka vam bude kompaktnost opreme, nepromočivost i mala težina.

Najbitnije da kod šatora, podloge i vreće ipak izaberete što kvalitetnije proizvode kako bi izbegli hladnoću, loš san i mokre stvari.

Kakav motocikl je pogodan za kampovanje?

Ako ukucate u pretraživaču, moto kampovanje, najverovatnije ćete videti slike sa lokacija koje oduzimaju dah sa skupim motociklom iz „adventure touring“ klase i luksuznom kamp opremom. Naravno, ništa loše u tome, no suština moto kampovanja jeste putovati, uštedeti na troškovima smeštaja i „oslabađenje“ od svakodnevnice.

Motocikl koji imate pre svega treba da bude ispravan i redovno servisiran. Dobro je da bude opremljen mekim i tvrdim prtljagom kako bi imali kako da spakujete sve svoje potrebštine. Sve preko toga je dobro i lepo imati, ali nije neophodno. Nemojte čekati „bolje vreme“ dok skupite za veći motor, skup šator i sl.

Izdvojili bi nekoliko najvažnijih tačaka vezano za sam motocikl, to bi bilo sledeće:

Da rezimiramo, vama pre svega treba ispravan motocikl, a ne skup. Tačke koje smo naveli su defekti koji vam mogu ostaviti u mestu pa je zato potrebno delovati preventivno.

Da zaokružimo priču o moto kampovanju

Generalno pravilo kod moto kampovanja kada nabavljate i spremate opremu jeste što kompaktnije i lakše. Na motociklu nemate luksuz gomilanja stvari. Kako zbog mesta, tako i zbog nosivosti. To zahteva da budete strogi prema sebi dok se pakujete i izbacite sve što nije osnovno i neophodno. Pre pakovanja poređajte sve što želite da ponesete kako bi stvorili jasnu vizuelizaciju stvar koje nosite. Sve bez čega se može, leti napolje. Drugi par obuće, stvari za brijanje, laptop? Sve su to stvari bez kojih se uglavnom može.

Ne postoji ultimativna lista stvari, moto kampovanje može da bude jednostavno ili komplikovano koliko vi to želite da bude. Zapamtite, samo minimalistički.

Druga bitna stvar kod moto kampovanja je izbor šatora, vreće za spavanje i podloge. Ako se kojim slučajem pogorša vreme, za razliku od četvorotočkaša nećete imati karoseriju da se sklonite. Mnoga moto kampovanja su „propala“ zbog hladnoće i spavanja na zemlji. Ćebe ili druge slične prostirke ili pokrivke nisu dovoljne. Podloga na naduvavanje je odličan izbor za spavanje jer pruža visok nivo udobnosti uz kompaktne dimenzije kada se izduva.

Pri izboru vreće za spavanje, uvek birajte one toplije vreće. Na primer, ako je proizvođač propisao do 15 stepeni, vi uzmite još topliju. To je savet koji praktikuju iskusni planinari i kamperi.

Kod izbora šatora, glavna mudrost je kupiti dobar kvalitetan šator i ne pogrešiti oko veličine. Na primer, uzmite šator za dvoje iako kampujete solo. Dobićete na prostoru i imaćete mesta da sklonite moto opremu. Slobodno idite na „broj veći“ jer razlika u veličini spakovanog šatora za jednu ili dve osobe nije dramatična.

Još jedan naizgled banalan savet oko moto kampovanja

Dobro planirajte dnevnu kilometražu. Pogotovo ako niste prethodno odredili mesto kampovanja.

Prvo, treba vremena pronaći dobro mesto za kampovanje što može da potraje.

Drugo, čak iako imate predodređeno mesto za kampovanje, može se desiti da se taj prostor promenio usled vremenskih nepogoda, radova, a da vi to saznate tek kada stignete na lice mesta.

Greška koju neiskusni moto kamperi prave jeste da „guraju“ maksimalnu dnevnu kilometražu. Tada mogu doći u situaciju da moraju postavljati kamp u sumrak ili mrak. Treba se raspremiti, osigurati šator, pripremiti hranu i odmoriti se do ujutro, a sve to raditi po mraku ili pod lampom nije moranje, ako nije nužda. Ako nikada niste postavljali šator obavezno probajte da ga postavite pre kampovanja kako biste shvatili gde šta i kako ide, kako se ne bi zamajavali i gubili vreme na putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.