McLaren napravio 10.000 automobila

Izvor: Nacionalna klasa, 24.Dec.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

McLaren napravio 10.000 automobila

Mclaran je proizveo svoj 10 000. serijski automobil, što je veliki uspeh ovog proizvođača egzotičnih modela, koji je ušao na tržište pre nešto više od pet godina. Jubilarni automobil je 570S u keremičkoj sivoj boji i biće zadržan u McLarenovoj istorijskoj kolekciji.

Kada je pokrenuta proizvodnja serijskih automobila, prvi model bio je MP4-12C, a kompaniji su bila potrebna 42 meseca da dostigne brojku od 5.000 napravljenih automobila. Za sledećih 5.000 bila su potebna samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << 22 meseca, što je postignuto uvođenjem druge radne smene i povećanjem proizvodnih kapaciteta. Obim proizvodnje povećan je sa 10 na 20 automobila dnevno, a još važniji je podatak da je kompanija bila profitabilna u tri od svojih pet godina.

U ove brojke nisu uračunati prethodni proizvodni projekti, odnosno 100 primeraka modela McLaren F1 i 1400 primeraka SLR napravljenih za Mercedes.

Veća proizvodnja podrazumeva i veću prodaju. Prošle godine, McLaren je prodao 1645 automobila, a ove godine kupcima će isporučiti više od 3000 vozila. Dobrom tržišnom uspehu doprinelo je i lansiranje Sportske serije, koja je namenjana samo za takmičenja.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.