Maketa skuplja od pravog Lamborghinija

Izvor: B92, 24.Sep.2013, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maketa skuplja od pravog Lamborghinija

Šta ponuditi bogatim, pasioniranim ljubiteljima automobila koji u svojoj garaži već imaju najskuplje modele? Nemačka firma Robert Glpen Engineering planira da napravi do sada najskuplju maketu jednog automobila koju će ponuditi na aukciji po početnoj ceni od 5,5 miliona evra. Očekuje se da bi konačna cena mogla da dostigne 11 miliona evra.

Reč je o pozlaćenoj maketi Lamboorghinija Aventador LP 700-4 koja će biti napravljena u razmeri 1:8. Model će biti prekriven slojem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zlata izlivenim od bloka težine 500 g, dok će se u farovima i točkovima nalaziti dijamanti, a stop svetla će biti izrađena od dragog kamenja.

Kao i kog pravog Aventadora, delovi karoserije biće napravljeni od ugljeničnih vlakana, a unutrašnjost će biti bogatija za još 700 dragulja ugrađenih u sedišta, kao simbol snage motora originalnog automobila.

Firma Glpen bavi se izradom skupocenih maketa automobila već 12 godina. Njen vlasnik, Robert Wilhelm Glpen, kaže da su ovi modeli postali popularni kod "bogatih ljubitelja automobila koji imaju istančan ukus za luksuz".

"Naš zaštitni znak su kvalitet i preciznost izrade, kao i to što kupcima nudimo unikatne modele", objašnjava on.

Glpen očekuje da će novom zlatnom maketom Lamborghinija postaviti čak tri Ginisova svetska rekorda - za najskuplji umanjeni model, za najbolje zaštićenu maketu (automobil će biti smešten u kućište od neprobojnog stakla) i za najskuplji amblem Lamborghinija.

Prototip makete izložen je u Lamborghinijevom prodajnom salonu u Dubaiju, a u nemačkoj firmi kažu da pravi pozlaćeni model može biti prodat i pre aukcije, ako se pojavi kupac koji je spreman da za njega plati 5,85 miliona evra. U tom slučaju, on će moći da utiče na detalje završne obrade, a biće mu ponuđeno da po ceni od 6,37 miliona evra, u paketu sa maketom, kupi i pravi Aventador ofarban u ekskluzivnu Emirates Gold zlatnu boju.

Poređenja radi, početna cena originalnog Lamborghinija Aventador LP 700-4 u Evropi iznosi oko 300.000 evra.

Inače, Glpen je u automobilskoj javnosti odranije poznat po minijaturnim zlatnim modelima Bugatti Veyrona koji su 2010. koštali oko tri miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.