LEPO: Evo kako izgleda kada imate pomoć u vožnji

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2020, 15:40

LEPO: Evo kako izgleda kada imate "pomoć" u vožnji

Lepa vest...

Sistemi za asistenciju u vožnji postali su nezamenljiv deo savremenog automobila, dok nas u budućnosti sasvim sigurno očekuje dalji razvoj u kome će upravljanje vršiti samo vozilo.

U zavisnosti od sistema potrebna aktivnost vozača biće sve manja, sve dok se u potpunosti ne ukine.

Sistemi asistencije olakšavaju vožnju, nude dodatni komfor i sigurnost, i ponašaju se kao prava praktična podrška. Senzori koje vozilo poseduje imaju mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenošenja informacija o ograničenju brzine, rastojanju od drugih vozila učesnika u saobraćaju, a tu su i GPS i, naravno, navigacija.

Već postoje sistemi koji ne samo da upozoravaju na opasnost, već dodatno pružaju potpunu aktivnu podršku u upravljanju vozilom.

Primera radi, tokom dugih monotonih vožnji ili u nekim kritičnim situacijama, sistemi koče ili ubrzavaju vozilo i pružaju aktivne “impulse" u upravljanju kako bi se izbegla potencijalna nezgoda.

Drugi sistemi su tu kao podrška manevrisanju ili parkiranju.

2020 BMW X3

Alpine White w/ Canberra Beige Interior.

Active Blind Spot Detection, Active Driving Assistant, Active Park Distance Control, Parking Assistant Plus, & Surround View w/3D View, & More!https://t.co/HXxCeSgMYE

Call Us: 601-255-8569 pic.twitter.com/0o9wQdWGSK

— BMW of Meridian (@BMW_of_Meridian) January 28, 2020

Kada je u pitanju BMW Driving Assistant View to je sistem koji nudi asistenciju 3D prikazom vožnje.

Sva BMW vozila proizvedena nakon jula 2019, koja u opremi poseduju softver "Driving Assistant Professional", imaju i sistem 3D prikaza situacije na putu. Ovaj sistem prikazuje vozilo i njegovu okolinu odnosno objekte oko njega na centralnom delu svog displeja.

Sastoji se od bazičnog 3D prikaza vozila, površine kretanja, saobraćajnih traka, animacije i dodatnih elemenata.

Radi bolje perspektive sistem prikazuje i horizont. Automobil je na prikazu statičan dok se površina kreće i simulira kretanje, što omogućava brže i sporije kretanje i unapred i unazad.

Sistem prikazuje realno kretanje i ponašanje učesnika u saobraćaju i to do 5 različitih vozila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.